Насловна Друштво Сјутра коначна одлука о цијени струје

Сјутра коначна одлука о цијени струје

0
ПОДИЈЕЛИ

Одбор Регулаторне агенције за енергетику РАЕ требало би да на сједници у понедјељак саопшти податке о утврђеним износима регулаторно дозвољеног прихода који се транспонује у цијене електричне енергије, које ће важити од 1. јануара.

Одбор РАЕ је у четвртак почео дводневну сједницу на којој је, заједно са представницима енергетских субјеката, разматрао захтјеве о дозвољеним приходима који су регулатору достављени почетком септембра.

„Одбор РАЕ ће одлуке донијети, односно сједницу наставити у понедјељак, када ће и изаћи са подацима о утврђеним износима регулаторно дозвољеног прихода који се транспонује у цијене и накнаде, као и са цијенама које ће примјењивати енергетски субјекти у наредном регулаторном периоду“, наводи се у саопштењу РАЕ.

РАЕ је, након што су Црногорски електропреносни систем (ЦГЕС), електродистрибутивни систем (ЦЕДИС) и оператор тржишта електричне енергије (ЦОТЕЕ) почетком септембра доставили захтјеве, анализирала захтијеване трошкове и сачинила извјештај о анализи документације по захтјевима енергетских субјеката, са предлогом регулаторно дозвољеног прихода, цијена и накнаде.

Из РАЕ су казали да су доношење одлуке одложили до сјутра због већег броја примједби енергетских субјеката, које су изнијете на усменим расправама на сједницама Одбора РАЕ претходних дана.

Одлагање је, како су објаснили, условљено чињеницом да су одлуке регулатора управни акти, који морају бити сачињени у складу са Законом о општем управном поступку, са јасним и детаљним образложењима о утврђеним величинама, што захтијева пажљиво сагледавање, анализу и обраду свих постављених захтјева и датих примједби.

„Напомињемо да ће цијене за снабдијевање крајњих купаца електричне енергије, на основу којих ће се издавати рачуни у наредној години, бити познате након 16. децембра, када поред цијена и накнада за операторе које утврђује РАЕ, снабдјевачи одреде цијене енергије и у складу са Законом о енергетици објаве цијене за снабдијевање крајњих купаца“, закључује се у саопштењу.

Крајем ове године, односно 31. децембра, завршава се други регулаторни период.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here