Насловна Политика Сјутра девет година од смрти Милошевића

Сјутра девет година од смрти Милошевића

0
ПОДИЈЕЛИ

У сриједу, 11. марта, навршава се девет година од смрти бившег предсједника Србије и Југославије, хашког оптуженика Слободана Милошевића.

Slobodan_Milosevic_ruka

Милошевић је умро од инфаркта у својој ћелији у притвору Хашког трибунала током суђења за ратне злочине и злочине против човјечности на Косову и у Хрватској, и за геноцид у Босни и Херцеговини.

Пошто градске и државне власти нијесу дале дозволе које су тражили породица и високи функционери Социјалистичке партије Србије (СПС) да се он сахрани у Београду уз државне почасти, сахрањен је у дворишту породичне куће своје супруге Мирјане Марковић у Пожаревцу.

Послије више опроштаја и говора у Београду и Пожаревцу, сахрана је обављена у сумрак. Сахрани, која је обављена без вјерског обреда, није присуствовао нико од чланова најуже породице, јер, како су навели, нијесу добили довољне гаранције за своју безбједност.

Милошевићева супруга Мирјана Марковић напустила је земљу 23. фебруара 2003, а син Марко је отишао одмах пошто је Милошевић 5. октобра 2000. био принуђен да призна пораз на изборима за предсједника СР Југославије. Обоје данас живе у Русији, а кћерка Марија у Црној Гори.

Тијело Милошевића допремљено је из Хага у Београд 15. марта 2006., а наредног дана ковчег  с тијелом је био изложен у Музеју „25. мај“, у оквиру музејског комплекса у београдском насељу Дедиње.

Хиљаде људи су прошле поред ковчега. Истог дана више десетина хиљада присталица бившег предсједника Србије и Југославије окупило се испред Народне скупштине у центру Београда, гдје је на покривеној бини био изложен сандук  са његовим тијелом.

Камен-међаш Милошевићеве каријере од којег је почела његова, више од деценије дуга неприкосновена владавина, јесте говор 28. јуна 1989. на Газиместану, на Косову, на прослави 600 година Косовске битке којој је присуствовало око милион људи.

Убрзо потом услиједио је распад СФРЈ, прво кратки словеначки рат, па два разорна у Хрватској и БиХ, и на крају сукоб на Косову и НАТО бомбардовање СР Југославије.

Био је неприкосновени лидер Социјалистичке партије Србије (СПС), два пута предсједник Србије, а потом предсједник СР Југославије.

Десетогодишња аутократска владавина Слободана Милошевића завршена је 2000. побједом кандидата удружене Демократске опозиције Србије (ДОС) Војислава Коштунице на изборима за предсједника СРЈ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here