Насловна Мозаик Сjеверни магнетни пол помjера се све брже, навигациони системи реагују

Сjеверни магнетни пол помjера се све брже, навигациони системи реагују

0
Planeta-zemlja
Илустрација

Сjеверни магнетни пол Земље непрекидно се креће и сваке године се помjера око 50 километара, о чему информише све од Гугл мапа до америчке војске, али их и плаши, пише Бизнис инсајдер.

Северни магнетни пол Земље већ дуго фасцинира и помало плаши глобалну научну заједницу. Ова тачка, коју не треба повезивати са географским севером, кључна је за навигацију бродова, авиона и подморница. Током протеклих деценија, Северни магнетни пол померао се према Нунавуту, Канади и, у последње време, северно према Сибиру.

„Креће се отприлике 50 километрара годишње“, коментарисао је члан Британског одбора за геолошко истраживање у Единбургу.

„Није се померао много између 1900. и 1980. године, док се последњих 40 година прилично убрзао“, рекао је он.

Разлог због којег сви помно прате Северни магнетни пол изузетно је важан за европску и америчку војску, с обзиром да од њега зависе скоро сви њихови навигациони системи. Комерцијалне авиокомпаније, Гугл мепс и ГПС сваког смартфона такође користе овај модел којим наводе кориснике и помажу им при проналажењу одредишта. Британски одбор за геолошко истраживање и Државна администрација за океане и атмосферу (НОАА) издају надоградњу за Глобални магнетни модел (WMM, od World Magnetic Model) и тиме обезбеђују да ГПС системи и компаси и даље показују према истим референтним тачкама, пише Т портал.хр.

Следећа велика надоградња била је предвиђена за 2020. годину, али је Северни магнетни пол имао друге планове – 2018. је, из научницима непознатог разлога, почео да се креће брже. Шта год било узрок, институције као што су америчке војне снаге затражиле су брже ажурирање, које је извршено 4. фебруара ове године, преноси Бизнис инсајдер.

Извор: б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here