Насловна Друштво Сјетили се да имају ЦД, али ћуте је ли оригинал или копија

Сјетили се да имају ЦД, али ћуте је ли оригинал или копија

1
ПОДИЈЕЛИ

Из Врховног суда казали су да имају диск са исказом бившег заштићеног свједока Зорана Влаовића, али нијесу објаснили да ли је пронађен изгубљени, оригинални ЦД, или се ради о некој копији.

medenica

Истовремено, из Апелационог суда – гдје је у току главни претрес за убиство полицајца Славољуба Шћекића, јуче су саопштили да су “у посједу аудиовизуелног снимка наставка саслушања заштићеног свједока од 22. 03. 2008”.

Током наставка суђења Саши Борети, Љубу Биговићу, Љубу Вујадиновићу и Милану Чили Шћекићу, судија Драгиша Ракочевић у петак је објаснио да су им из Судског савјета рекли да тог снимка нема.

Ракочевић је тада казао и да је још 24. априла 2012. године у Вишем суду сачињена службена забиљешка о томе да је ЦД нестао.

Из Врховног суда, на чијем је челу Весна Меденица, нису одговорили да ли су и када сазнали да је снимак дијела свједочења Влаовића нестао и да ли су тражили истрагу поводом тога.

“Постоји дио исказа заштићеног свједока Влаовића од 22. 03. 2008. године, који се показао као недостајући. Поменути исказ заштићеног свједока постоји, како у форми транскрипта, тако и у аудио-видео запису на ЦД-у, а који доказ ће се спровести у наставку главног претреса пред Апелационим судом”, пише у одговору секретара Врховног суда Сање Калезић.

Суткиња Биљана Ускоковић била је предсједница специјалног вијећа које је судило окривљенима за убиство инспектора МУП-а, са члановима вијећа суткињама Валентином Павличић и Миленком Жижић.

Ускоковићева је сачинила службену забиљешку 25. априла 2012. да у списима предмета недостаје ЦД саслушања Влаовића од 22. марта 2008. године и о томе је обавијестила тадашњег предсједника Вишег суда Мушику Дујовића.

Према информацијама “Вијести”, осим Ускоковићеве, ту службену забиљешку нијесу потписале чланови вијећа суткиње Павличићева и Жижићева.

Истио извор рекао је  да друге двије суткиње са тим нијесу биле ни упознате.

Када је готово прије седам година Влаовић свједочио у подгоричком Вишем суду, вијећем је предсједавао судија Лазар Аковић. Главни претрес је сниман, а копије су добили браниоци и специјални тужилац.

Према поузданим информацијама “Вијести”, брату убијеног инспектора – Зорану Шћекићу, судија Аковић тада је лично уручио два ЦД-а о саслушању Влаовића, што ће рећи да постоји неколико копија са исказом.

Бивша суткиња Славка Вукчевић, која је такође судила окривљенима за убиство Шћекића, објаснила је да је послије изрицања првостепене пресуде, списе предмета предала писарници.

На ту пресуду адвокати одбране уложили су жалбе, па је са писарнице комплетан предмет достављен Апелационом суду. Тај суд је укинуо пресуду и предмет вратио Вишем суду, односно вијећу суткиње Биљане Ускоковић.

Сестра покојног полицајца, Славица Шћекић поднијела је кривичну пријаву против суткиња Ускоковићеве, Вукчевићеве, Жижићеве и Павличићеве због губитка ЦД-а.

Врховни суд укинуо је осуђујуће пресуде за убиство Шћекића, са образложењем да се на главном претресу нијесу смјеле користити изјаве које су сувласник “Сплендида” Жарко Радуловић и Влаовић да ли тужиоцу.

Накнадно су из списа склоњене и изјаве које је Радуловић дао на Суду, а везане су за оно што је тада испричао тужитељки Стојанки Радовић.

Свједочења Радуловића и Влаовића била су кључна да окривљени за убиство Шћекића буду осуђени на 120 година затвора. У укинитој пресуди је писало да су Борета и Биговић осуђени на по 30 година затвора, јер су организовали и подстрекли на убиство полицајца.

Чила Шћекић је, како се наводи, испалио рафал у свог презимењака, а недалеко од куће инспектора, Вујадиновић га је чекао у колима. И они су осуђени на по 30 година затвора.

Борета и Биговић осуђени су и за подметање експлозивних направа у хотелу „Сплендид” у јуну и јулу 2005, као и за покушај рекетирања сувласника Радуловића. Према наводима пресуде, Шћекић је истраживао нападаче и подметаче експлозивних направа на хотел “Сплендид”, када је открио да је то радио пријатељ оптужених Баранин Алан Кожар. Након тога, организовано је његово убиство.

Шта на снимку прича Влаовић…

На изгубљеном снимку, заштићени свједок потврђују причу да му се Борета у затвору повјерио да су убили Славољуба Шћекића.

slavica scekic

Он је тада испричао да га је, док је лежао на кревету у карантину затвора у Спужу, мобилним телефоном позвала сестра која је удата за Шћекића.

„Обратио сам се сестри: ‘Ђе си Шћекићушо‘. Борета ме питао да ли је у сродству са убијеним инспектором Шћекићем, а затим је рекао: ‘Одували смо смрада, завукао је нос тамо гдје му није било мјесто“.

Тада је рекао и да му је Борета потврдио да је убиство починио Чила Шћекић, а да му је помогао Љубо Вујадиновић.

Борета ми је рекао да је ту био још један момак из Црне Горе који се налази у Београду. А убиство су платили он и Љубо Биговић у вриједности два ‘ферарија'“, испричао је свједок.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Sutkinja? Novo, politicki korektno pravilo u srpskom jeziku? Da li se onda kaze pilotkinja, biciklistitkinja, ili hirurgkinja? Mozda hirurgica, biciklistica, a u vojsci pukovnikinja ili pukovnica? Ja bih to nazvao lingvistickim Idiotizmom.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here