Насловна Архива Сједница Уставног суда затворена за јавност, одлука „у току дана“

Сједница Уставног суда затворена за јавност, одлука „у току дана“

2
ПОДИЈЕЛИ

Сједница Уставног суда на којој је расправљано јесу ли накнаде у складу са највишим правним актом, али и о томе је ли смањење у складу са Уставом затворена је сада за јавност, након што је претходно била отворена. Судије Уставног суда још нијесу одлучиле о накнадама за мајке, а одлуку ће, како јављају електронски медији, донијети у току дана.

Судија извјестилац за тачку која се односи на уставност закона који мајкама омогућава накнаду је предсједник суда Драгољуб Драшковић, а како преносе портали, сједници присуствује шест од седам судија.

Фото: Антена М
Фото: Антена М

Раније је из тог суда најаљено како расправа о том питању није приоритет, али су промијенили мишљење након вишедневног штрајка мајки испред Скупштине Црне Горе. Подсјетимо, мајке су пред Скупштином од 2. марта.

Савковић: Само да Уставни суд не пресуди по бабу и стричевима

Чланица Кординационог одбора мајки Жељка Савковић је позвала све грађане, без обзира на вјерску, политичку и националну припадност да заједно сачекају одлуку Уставног суда, која неће, нада се Савковић, бити ни по бабу ни по стричевина, већ по закону Црне Горе.

Окупљање у петак почиње од поднева, најавиле су мајке.

„Ми чекамо одлуку Уставног суда, а одлучили смо да око 10 часова упутимо амбасадама писмо и молимо их за подршку мајкама Црне Горе“, навела је Савковић.

Достављена писма амбасадама

Кориснице накнада за троје и висе дјеце почеле су са достављањем писама за представништва страних амбасада у Црној Гори, преносе електронски медији.

Писмо ће доставити амбасадама Њемачке, Холандије, Русије, САД-а, Аустрије, Хрватске, Србије, Словачке, Француске, Грчке, Словеније, Чешке и Италије.

Три представнице су писмо прво доставиле амбасади Њемачке.

„Колики је ниво изругивања садашње власти према мајкама илуструје недавна уплата од 1,2 милиона долара снагама Авганистана и поред тога што и америчка влада наводи да ни сама не може више да се бори са корупцијом у тој земљи“, пише у писму које мајке достављају амбасадама.

Мајке протестују јер је Влада, у склопу мјера штедње, смањила накнаде са 336 на 264 евра, и са 192 на 144 евра.

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here