Насловна Издвојено Сјећање на Срђана Алексића: Из туге израња понос

Сјећање на Срђана Алексића: Из туге израња понос

8
ПОДИЈЕЛИ

Прије двадесет и четири године сахрањен је Срђан Алексић, момак који је, не размишљајући о свом животу спасио пријатеља Алена Главовића. Покојног Срђана претукла су четворица војника Војске Републике Српске, након чега је од забијених повреда преминуо.

И данас, након 24 године, Радету Алексићу стегне се грло када говори о свом покојном сину Срђану. Али из туге израња понос за учињено дјело. Каже да се данас нису окупили на гробу Срђана Алексића, него човјека који је утро пут за млади свијет, да се исплати чак и погинути за пријатеља, за добро и за заједнички живот.

„Велика је то ствар и треба је гајити, јер ништа не можемо имати изузев зла, ако не гајимо добро, које тражи племениту душу и спремност и жртвовање да би успио, ја сам толико убијеђен да Срђанов примјер потиче људе да буду племенити,“ каже Раде Алексић.

Члан Форума бошњака Црне Горе Рифат Растодер сваког 27. јануара је на Срђановом гробу. Каже да су прво положили цвијеће поред Срђановог дрвета на Срђановом булевару у Подгорици, а онда су дошли да се поклоне Срђану и његовом дјелу.

„Сјећамо се Срђановог дјела и Срђанове смрти као опомене и поруке млађим генерацијама да не дозволе више страдање недужних људи као што је страдао Срђан и многи други, али и поруке да чак и у таквим тренуцима и таквим ситуацијама може човјек бити човјек и може бити човјечан и чојствен,“ рекао је Растодер.

Srđan Aleksić

Градоначелник Требиња Лука Петровић је истакао да Градска управа треба и мора да посвети један дан у години сјећању на Срђана и његово дјело, а да ће ово сјећање остати трајна обавеза Града Требиња.

„Знајући да је наш прерано отишли Срђан Алексић страдао борећи се за туђи живот и Градска управа ће бити опредијељена да се никада више не дешавају сукоби, да будемо људи мирнодопских намјера и да нам се не дешавају лоше ствари,“ поручио је градоначелник.

У времену када се у регији поново звецка оружјем, Раде Алексић каже да ваљда данас имамо довољно памети да се не окрећемо рату, него животу.

„Право да вам кажем не вјерујем у то звецкање оружјем, мислим да је више звецкање политиком, него оружјем, барем је то моја жеља и нада,“ каже Раде Алексић.

Један од четворице који су напали Срђана погинуо је на ратишту, док су остала тројица осуђена на по двије године и четири мјесеца затвора. Ален Главовић је преживио рат и данас живи у Шведској, са супругом и двоје дјеце.

Срђану Алексићу су постхумно додијељена многа признања. Његово име носи једна улица у Сарајеву, Београду, Новом Саду, Панчеву. У Требињу спортски камп свјетски познатог кошаркаша Дејана Бодироге носи Алексићево име, а свако љето се организује меморијални пливачки митинг у част Срђана Алексића.

Преузето са портала: Радио Слободна Европа

8 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  malo nas je ostalo koji smo tako podizani .vaspitavani u kući. u školi. današnja omladina vozi kola kupljena na kredit. i obavezno svakakvo oružje. SRĐAN se imao rašta i rodit

  • 0
   0

   Šta se pa tebi opet priviđa!?
   Kakva zloupotreba, aman-zaman!
   Iskazujemo poštovanje čovjeku koji nas priseća da možemo biti mnogo bolji nego što jesmo!
   On je svjetao primjer svakom čovjeku, i tebi Ptrahiena!
   A svom rodu, samo njemu, je na ponos i čast!!!
   Inače, gada je posvud, krštenog i nekrštenog, jednako!
   Kad pomislim, i meni dođe da kažem, pih!

 2. 0
  0

  Ово би требао бити најсвјетлији пример људског достојанства и храбрости у свим срединама ! Удаљити политику и политичаре ! Не треба ту ни Растодер ни било који политичар. Ту пошту треба да исказују ЉУДИ !

 3. 0
  0

  SRDJANE ,NEKA TI JE VJECNA SLAVA !HVALA TI ,DA SI U VREMENU BEZUMLJA I ZLA ODBRANIJO COVJECNOST !NEKA SE GENERACIJE MLADIH UCE NA TVOM CASNOM CINU!POKAZAO SI SVOJOM CASCU I ZIVOTOM DA PRVO MORAMO DA BUDEMO LJUDI A ZATIM OSTALO!SVOJOM COVJECNOSTI POBIJEDIO SI ZLO I SMRT!ZIVI MEDJU ZVIJEZDAMA JER NA OVOJ ZEMLJI JE SVE MANJE I MANJE JE MJESTA ZA TAKVE KAO STO SI TI!NEKA TE TAMO MEDJU ZVIJEZDAMA GRIJE TOPLINA NASE LJUBAVI!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here