Насловна Политика Сириза: Нереално је да Грчка отплати све своје дугове

Сириза: Нереално је да Грчка отплати све своје дугове

0
ПОДИЈЕЛИ

Нереално је очекивати да Грчка у потпуности отплати своје дугове, сматрају у грчкој ултраљевичарској странци Сириза, која је протеклог викенда побиједила на пријевременим парламентарним изборима у Грчкој.

grcka siriza

Потпарол ове странке за економију Еуклид Цакалотос оцијенио је да нико не вјерује да је грчки дуг одржив.

„Још нисам срео економисту који би заиста вјеровао да ће Грчка у потпуности отплатити своје дугове. То је немогуће“, рекао је Цакалос за ББЦ и додао да би лидери Европске уније требало да покажу да су спремни да сарађују са Сиризом, странком која се оштро противи даљој примени оштрих мjера штедње у Грчкој.

Како је казао, Европа ће постати веома чудна и опасна, са веома јаким центрифугалним политичким силама, ако покаже да није спремна да разговара са новом владом, изабраном на демократски одржаним изборима.

„То ће бити коначни сигнал да се ради о Европи која не може да прихвати демократске нити друштвене промене“, рекао је он.

Цакалотос је нагласио да је његова „најгора ноћна мора уколико би се еврозона распала због банкрота Грчке“.

„Ако Грчка банкротира и изађе из еврозоне, еврозона ће се тада распасти. Ми од почетка причамо да је еврозона у опасности и да је евро у опасности, али не од опасности од Сиризе, већ управо од политике штедње“, упозорио је он.

Крајње десничарска странка Сириза жели да покрене поновне преговоре око услова под којим је Грчка од међународних кредитора добила зајмове у износу од 240 милијарди евра, али лидери Европске уније упозоравају нову грчку владу да ће морати да испуни преузете обавезе према кредиторима.

Подсјетимо, нови грчки премијер Алексис Ципрас представиће данас нову коалициону владу из редова Сиризе и партије Независних Грка, након убједљиве побједе. Очекује се да ће нова грчка влада током дана положила заклетву, чиме ће „шокирана“ Европа добити бољи увид у нову грчку администрацију.

Ципрас ће се као премијер први пут састати са другим европским лидерима на самиту 12. фебруара, на ком ће једна од тема свакако бити судбина Грчке у еврозони и одрживост њеног јавног дуга.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here