Насловна Политика Сиријски побуњеници страхују да ће убрзо изгубити Алеп

Сиријски побуњеници страхују да ће убрзо изгубити Алеп

0
ПОДИЈЕЛИ

sirijski_pobunjenici_epa

Дошло је до очекиваног напретка снага лојалних сиријском шефу државе Башару Асаду према главном граду северне Сирије Алепу.

Ројтерс преноси да се побуњеници већ озбиљно брину да би сиријска војска могла преузети контролу над Алепом који је највећи град у земљи и њен пословни центар, са око 2 милиона становника.

Овај историјски град избегао је сукобе на почетку рата, али је након неуспелог покушаја побуњеника да упадну у Дамаск, уследила њихова инфилтрација у Алеп с источне стране града. Ушли су у великом броју, у доброј мери захваљујући чињеници да се град налази у близини границе с Турском.

Сиријска регуларна армија у то време је била развучена на неколико фронтова и фокусирана првенствено на одбрану Дамаска, па је изгубила контролу над источним делом Алепа. Западни део града остао је под њеном контролом војске и убрзо би се могло испоставити да је то био најважнији моменат у досадашњем току рата. Јер, да су побуњеници успели да заузму цео Алеп то би био огроман тријумф за њих.

Осећајући да се одсудна битка за Алеп примакла и да би је могли изгубити, побуњеници већ „плачу” како се на страни сиријске војске боре „шиитски добровољци” из Либана, Ирака и Ирана.

Колико су ове информације тачне, тешко је проверити, али се може претпоставити да постоје и страни борци који се боре на страни сиријске војске. Ништа чудно, с обзиром да странци чине велики део „сиријске опозиције”.

Симптоматично је да се побуњеници жале на „борце из Либана, Ирака и Ирана” само онда кад трпе поразе на терену.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here