Насловна Политика Сиријски побуњеници: ,,Не желимо преговоре, желимо још оружја”

Сиријски побуњеници: ,,Не желимо преговоре, желимо још оружја”

0
ПОДИЈЕЛИ

sirijski_pobunjenici_epaГенерал Салим Идрис, шеф про- западне побуњеничке групе у Сирији, ФСА (Слободна Сиријска Војска), данас је одбацио могућност присуствовања на мировној конференцији Женева 2 коју УН најављује за 22. јануара 2014. Идрис истиче како ФСА не жели мировне преговоре те тражи још оружја за своје борце истичући како ће наставити борбу против сиријских власти.

Поставља се питање – ако чак ни ФСА, иза које стоји СНЦ, дакле про- западни елементи у контексту сиријског сукоба, не желе да приступе мировним преговорима – с киме ће представници сиријске владе уопште да преговарају у Женеви?
Сиријску слободну армију чине већином војници и официри који су дезертирали из регуларне армије, и сматра се једном од највећих војних јединица сиријске опозиције – до 50.000 људи.

Ствар је јасна – ако се на најављеној конференцији заиста жели постићи некакав напредак или евентуално окончање сукоба уз формирање тзв. прелазне Владе – САД и њихови савезници ће морати да изврше пуно већи притисак на своје поданике у Сирији.

“Услови нису адекватни за Женеву 2 у овом тренутку, ми као војна и револуционарна снага нећемо да учествујемо на тој конференцији. Нећемо престати с борбама за време трајања конференције или након ње, оно што нас једино занима је додатно оружје за наше борце”, истакао је Идрис, преноси Ројтерс.

Специјални изасланик УН – а и Арапске Лиге за Сирију, Лакхдар Брахими, данас је поновио како ће Женева 2 да започне 22. сијечња 2014. “без предуслова”. Но, његове речи мало значе када опозиција не жели да присустује све док се Асад налази на власти. Другим речима, ово је потпуна пат позиција јер је сиријска влада спремна доћи у Женеву, али не под “предусловом” да Асад мора да сиђе с власти.

Испоставља се како од мировних преговора неће бити ништа све док једна страна у овом сукобу не претрпи тежак војни пораз на терену, а тај тренутак још није на видику јер обе стране остварују и напретке и трпе поразе у исто време. У том контексту кључне су две ситуације – она око Дамаска и она у Алепу.

Упркос напретку војске у околини престонице, исламисти и даље имају чврста упоришта у источним предграђима и насељима на простору Источне Гути. Слична ствар је и у Алепу где нити једна страна у овом тренутку нема снаге ставити цео град под своју контролу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here