Насловна Политика Сиријске снаге повратиле два града од побуњеника у Хомсу

Сиријске снаге повратиле два града од побуњеника у Хомсу

0
ПОДИЈЕЛИ

sirija

Сиријска армија преузела је данас два града од побуњеника у провинцији Хомс, јужно од града Алепа – Махин и Хаварин.

У Махину је убијен шеф тамошњих побуњеника, а заплењена је и велика количина оружја које су пре тога отели побуњеници, јавила је агенција АФП позивајући се на саопштење сиријске владе.

Невладина организација са седиштем у Британији, Опсерваторија за људска права, саопштила је, међутим, да се у Махину још воде борбе.

У сиријском грађанском рату је погинуло око 120.000 људи а милиони су расељени, од марта 2011. године када су почели протести против владе, подсетио је АФП.

Сиријска војска већ три седмице, наводи агенција, води борбу да поврати области око другог по величини града у земљи, Алепа, посебно источно од њега. Борци џихада су позвани на општу мобилизацију да спрече напредовање режимских снага.

Стручњак за дешавања у Сирији Фабрис Баланш рекао је за АФП да режим настоји да на северу земље распарча територију коју држе побуњеници.

„Војска настоји да одсече источне делове Алепа које држе побуњеници, од њихових база у руралним деловима“, оценио је Баланш.

„У исто време, војска настоји да отвори пролаз до Идлиба и Џиср ал-Шугура (оба места југозападо од Алепа) и на дај начин разбије побуњеничку територију, преузимајући је мало по мало“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here