Насловна Политика Сирија: Жестоки сукоби – побуњеници покушавају да пробију обруч

Сирија: Жестоки сукоби – побуњеници покушавају да пробију обруч

0
ПОДИЈЕЛИ

sirijski-pobunjenici-rojters-1353931919-234069

Рат у Сирији: жестоки сукоби код Дамаска, побуњеници настоје да сломе опсаду у Источној Гути, преко 160 мртвих у два дана сукоба.

Жестоке борбе управо трају на истоку Дамаску где је у протеклих два дана убијено преко 160 бораца са обе стране – исламисти су кренули у велики покушај пробоја опсаде у којој се налазе већ неколико месеци, но блокада је управо ових дана додатно ” стиснута ” након што им је војска пресекла неке од главних логистичких рута тако да у њихова упоришта више не стижу ни основне намирнице попут хране.

За исламисте на простору Источне Гуте ово је борба на све или ништа, пошто су дипломатски напори очигледно пропали – подсетимо, у околини Дамаска последњих недеља се предао знатан број исламиста. Поједине хуманитарне агенције истичу како се под опсадом налазе и цивили.

Руски МИП Сергеј Лавров рекао је да Русија схвата актуелну хуманитарну ситуацију у Сирији, но такође истиче како иста не може да буде искоришћена за покретање инвазије на Сирију. Надаље, наводи како се Сиријци враћају на територије које је војска ослободила од исламиста.

“Ово је жестока битка између две стране која ће одлучити о нашој судбини овде”, рекао је Бара Абделрахман, један од чланова побуњеничке бригаде Војска Ислама, која се налази на овом простору.

Опозициони извори, као што је Сохре, истичу да су побуњеници остварили ограничен напредак на простору Источне Гути те како су заузели неколико мањих насеља, као и град Деир Аттијах. Наводи се како су исламисти освојили неколико мањих насеља јужно од Алеппа, на северу земље. Исти извор истиче у разговору за Ројтерс како су исламисти у последња два дана изгубили око 100 бораца, док је у исто време сиријска војска изгубила око 60.

“Борбе се шире широм источних предграђа”, тврди шеф Сохре – а. Са владине стране нема коментара о могућем броју жртава.

Надаље, истиче како се на простору Источне Гути боре оба огранка Ал – Каиде у Сирији : Ал – Нусра Фронт и ИСИЛ.

Ројтерс преноси како исламисти страхују и од међународних догађаја – прибојавају се како ће постизање договора између Ирана и САД – а у Женеви резултирати смањеном подршком САД – а за њих у Сирији. Такав развој догађаја није искључен. Службено САД и Русија заговарају организацију мировне конференције у Женеви, но још увек није одређен тачан датум почетка исте. Генерални секретар УН – а, Бан Ки – Мун, је изјавио како би се састанак могао да одржи 22. јануара 2014.

Подсетимо како су се до сада спомињали бројни датуми, али ништа од зацртаног није остварено.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here