Насловна Политика Сирија: Постављена велика статуа Христа

Сирија: Постављена велика статуа Христа

0
ПОДИЈЕЛИ

Hrist u SirijiУсред грађанског рата у Сирији, постављена је гигантска бронзана статуа Исуса Христа на планини Херувима, без иједног инцидента међу странама у конфликту.

Статуа Исуса Христа са раширеним рукама висока је 12,3 метара, а са постољем има укупну висину од 32 метара.

Бронзани монумент Спаситеља, који благосиља, добро се види и из Либана, Јордана, Палестине и Израела и представља својеврстан симбол наде за мир, не само у Сирији, већ и у цијелом Блискоисточном региону.

За реализацију тог пројекта било је потребно осам година, а три дана да се статуа подигне краном.

Статуа је изграђена у Јерменији, одакле је бродом довезена у Либан и потом у Сирију. Недалеко од статуе Исуса Христа стоје и мале статуе Адама и Еве.

Пројекат је назван „Дошао сам да спасим свијет“, а водила га је Фондација Светог Павла и Светог Ђорђа са сједиштем у Лондону.

Интересантно је да су све главне наоружане групе у том подручју – сиријске владине снаге, побуњеници и локална милиција оближњег хришћанског града Седнаја, обуставиле сва оружана дејства док је постављана статуа.

Пројекат је почео 2005. години, с надом да статуа буде инспирација за сиријске хришћане који чине 10 одсто становништва у тој земљи. Побуну против предсједника Башара ал Асада углавном воде сунитски муслимани и џихадисти, док остали муслимани и хришћани већином подржавају Асадову владу или су неутрални.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here