Насловна Политика Сирија постаје Авганистан на Медитерану

Сирија постаје Авганистан на Медитерану

0
ПОДИЈЕЛИ

sirija_Сирија би могла да постане „Авганистан на Медитерану“, ако међународна заједница не учини нешто да оконча грађански рат у тој земљи, упозорио је председник Турске Абдулах Гул.

Гул је у интервјуу за лондонски „Гардијан“, током посете Единбургу, назвао одговор света на сиријску кризу „веома разочаравајућим“ и додао да је реакција Савета безбедности Уједињених нација била „срамотна“.

Турски председник оценио је да би многе жртве рата биле избегнуте, да је свет снажно реаговао да обрачун сиријског председника Башара ал Асада са побуњеницима, који би, према његовим речима, могао да постане радикалнији.

Гул је упозорио и да ће реаговати „на најјачи могући начин“, ако се сиријски сукоб прошири преко границе с Турском.
„Дозволите ми да кажем и да ово није билатерално питање између Турске и Сирије. Нисмо имали никакав сукоб са Сиријом, али када је дошло до масакра над сиријским народом, то је постало питање човецанства, питање свих нас“, рекао је Гул у разговору објављеном на сајту „Гардијана.

Председник Турске нагласио је и да „равнодушност међународне заједнице шири екстремизам“.
„Ако ситуација остане таква каква је сада, то може да доведе до даље радикализације сукоба и до тога да неке групе у грађанском рату постану екстремније. Мислим да нико не би толерисао постојање нечега као што је Аваганистан на обалама Медитерана. Зато међународна заједница мора да има веома чврст став према Сирији“, казао је Гул.

Гул је оптужио савезнике да нису довољно подржали Турску у напорима да преговара са Асадом, на самом почетку сукоба.
„Ми смо се тада веома трудили, чак су савезници вршили притисак на нас, рекавши да све то предуго траје“, рекао је Гул и додао да верује да би животи 100.000 људи можда били сачувани и да у Сирији не би дошло до таквог уништења, да је тада могао да преговара с Асадом.

Гул мисли и да је Асад прихватио план Русије о уништењу залиха хемијског оружја, како би ојачао своју позицију.
„Мислим да је веома разочаравајуће што је цела прича сведена само на дискусију о хемијском оружју“, закључио је Гул.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here