Насловна Политика Сирија, опозиција пристала на преговоре

Сирија, опозиција пристала на преговоре

0
ПОДИЈЕЛИ

rusija sirijaОстајући при ставу да Сиријски председник Башар eл Асад не сме да има било какву улогу у прелазној влади, опозициона Сиријска национална коалиција ипак је пристала на мировне преговоре, назване „Женева 2“.

Главна опозициона група Сиријска национална коалиција пристала је да се придружи мировним преговорима „Женева 2“, остајући при ставу да сиријски председник Башар eл Асад не сме да има било какву улогу у прелазној влади. Поред тога, затражили су да се отвори хуманитарни коридор и ослободе затвореници.

После јутрошњег гласања у Истанбулу, Сиријска национална коалиција сложила се да присуствује мировној конференцији заједно с владом сиријског председника Асада, у покушају САД и Русије да две зараћене стране доведу за преговарачки сто до краја ове године, пренела агенција АП.

Представници Коалиције присуствоваће „Женеви 2“ само уколико сиријска влада дозвољава стварање хуманитарног коридора до опкољених области и уколико буде ослободила заробљенике, посебно жене и децу, саопштио је шеф Кабинета челника коалиције Ахмада eл Џарбе, Монзер Азбикa.

Башар eл Асад неће имати било какву улогу у прелазном периоду и будућности Сирије, кажу у Коалицији. Очекују да ће, током текућих састанака, бити одобрена листа кабинета министара коју је представио премијер прелазне владе Тумех Ахмад, изабран на скупу Коалиције у септембру.

Коалиција је пристала да се придружи мировним преговорима у Женеви након постизања договора о смањењу блокаде града које држе побуњеници у близини сиријске престонице, као и договора да се омогући да храна стигне до становника, први пут у неколико недеља опсаде, додају активисти.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here