Насловна Друштво Сирија дозволила Русији да прошири поморску базу у Средоземљу

Сирија дозволила Русији да прошири поморску базу у Средоземљу

2
ПОДИЈЕЛИ

Сирија је дозволила Русији да знатно прошири своју поморску базу у средоземној луци Тартус и да настави да је користи наредних деценија, произилази из споразума објављеног данас, преноси агенција Бета.

Ово је једина поморска база коју Русија има изван територије бившег Совјетског Савеза, наводи агенција АП, а руска војска је већ користила приликом помоћи сиријском предсједнику Башару ал Асаду у борби против Исламске државе и других екстремистичких организација.

Према договору Русија може да модернизује ту базу да би могла да прими до 11 бродова истовремено, укључујући и бродовe на нуклеарни погон. Тренутно лука Тартус има простора да прими два брода средње величине истовремено. Совјетски Савез потписао је договор о успостављању тог простора 1983. године, наводи „Бета“.

Према новом споразуму наводи се да ће руска база помоћи да подржава мир и стабилност у региону те да је дефанзивне природе и није усмјерена ни према једној другој нацији. Такође се наводи да ће руска војска осигурати ваздушну одбрану Тартуса и штитити га са мора.

Русија се помоћи Сирији и да обнови своје ратне бродове совјетске производње.

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here