Насловна Политика Сиништај се жалио на дискриминацију Албанаца

Сиништај се жалио на дискриминацију Албанаца

0
ПОДИЈЕЛИ

Функционер Грађанске иницијативе Васељ Сиништај упутио је отворено писмо Амбасади Сједињених Америчких Држава, Делегацији Европске уније и ОЕБС-а у Подгорици, као и амбасадама Албаније и Косова, у коме упозорава на дискриминацију Албанаца у Црној Гори. Сиништај тврди да је албанску националну мањину дискриминишу државне и локалне власти.

Vaselj-Sinistaj

“Влада наставља са дискриминацијом, како на државном тако и на локалном нивоу. Четврт вијека од увођења вишепартијзма дешава се исто”, тврди Сиништај .

У писму страним дипломатама, Сиништај је затражио помоћ у остваривању права Албанаца, наводећи да је та национална мањина “жртва вјечитих обећања”. Подсјећајући да Црна Гора добија позитивне оцјене из САД и земаља ЕУ, Сиништај је упозорио да се земља која не поштује ни њен Устав и законе не може називати “примјером у региону”.

Он је упозорио да Малесија није општина, и поред бројних обећања, док у подгоричкој управи нема Албанаца. Сиништај тврди и да су подручја у којима Албанци чине већину недовољно развијена, док се наставни кадар попуњава из других националних заједница.

“Да ли је за вас нормално да Петњица, Гусиње, Пллужине и Шавник имају општине, док Малесија са 12.500 становника не испуњава правно-економске услове које је прописала Влада Црне Горе. Ако наставите да прећутно подрђжавате такво понашање, неминовно се отвара питање вашег учешћа у свему томе”, оцијенио је Сиништај.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here