Насловна Политика Сиништај: Дипломате САД-а и ЕУ прећутно оправдавају власт

Сиништај: Дипломате САД-а и ЕУ прећутно оправдавају власт

0
ПОДИЈЕЛИ

Одборник Албанске коалиције у Скупштини Градске општине Тузи и посланички кандидат Изборне листе „Форца за јединство” Васељ Сиништај упутио је отворено писмо Су Кеј Браун, амбасадору САД-а у Подгорици, Митји Дробничу, шефу Делегације ЕУ у Црној Гори, Јанини Хребичковој, амбасадору ОСЦЕ-а мисије у Црној Гори, као и Ерналу Филу, амбасадору Републике Албаније у Подгорици, и Срђану Сентићу, отправнику послова у Амбасади Републике Косово у Подгорици, о положају Албанаца у Црној Гори, с посебним акцентом на статус Градске општине Тузи и проблему добијања самосталне општине, пише Дан.

Vaselj-Sinistaj

„Уколико и за Вас постоје разлози да рецимо Петњица, Гусиње, Андријевица, Плужине, Шавник… могу бити општине а да Малесија/Тузи са око 12.500 становника не испуњава правно-економске параметре Владе Црне Горе за то, и да Ви и даље „прећутно” оправдавате такво понашање власти, онда ми се неминовно намеће питање правне сумње о саучесништву у свему томе“, поручио је Сиништај у писму амбасадорима и шефовима делегација.

Како је казао, био је „принуђен” да им писмено предочи стварни положај албанске етничке мањине у Црној Гори и нагласио да очекује њихову искрену нравну, политичку и дипломатску помоћ у остваривању права.

Од вјечитих обећања се не може живјети животом достојног човјеку ни један једини дан, а не 24 године након првих вишестраначких избора. Малесија/Тузи је и данас без пуноправне општине, Албанаца скоро да нема у државној администрацији, средине гдје Албанци чине већину становништва су најнеразвијенији крајеви, мртви се дворе по приватним кућама а саучешћа се примају по пољанама, одуговлачи са се издавањем одобрења за градњу централне капеле и градског гробља, и даље се Удружењу ловаца овог краја ускраћује газдовање са цијелим ловним подручјем, наставни кадар се по школама запошљава из других средина а наши млади и школовани просвјетни радници су без посла и тако се полако али сигурно, уз прећутну сагласност власти, мијења и демографска структура локалног становништва“, поручио је у писму Сиништај.

Сиништај је између осталог скренуо пажњу и „на вишак права” која Албанци уживају у Црној Гори.

„Кренућу редом. Шта је са примјеном Петог поглавља Устава Црне Горе Посебна мањинска права и слободе иако у стварности ништа посебно а мање од других? Шта је са језиком у службеној употреби? Шта је са зајемченим правом на локалну самоуправу, као једино колективно људско и грађанско право? Шта је са аутентичним заступањем мањина у Скупштини Црне Горе? Шта је са сразмјерном заступљеношћу у органима државне управе, у органима локалне управе, јавним службама и установама? Шта је са повраћајем имовине стварним власницима, а одузета им по комунистичким законима? Гдје је нестала позитивна дискриминација (принцип афирмативне акције), гдје и зашто… и тако у недоглед“, питао се Сиништај.

Писмо је завршио цитатом „У општини лежи слога народа. Без општине нема слободног друштва” и поручио да остаје нада да ће им помоћи у остваривању загарантованих уставних права.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here