Насловна Друштво Дикић: Синђелић ме увукао у режирану намјештаљку

Дикић: Синђелић ме увукао у режирану намјештаљку

8

Почетком октобра Александар Синђелић на Фејсбуку је послао поруку Братиславу Дикићу, тражећи од бившег шефа српске Жандармерије да се упознају.

Синђелић, који на тој друштвеној мрежи има профил „Пера“ тада му је тражио да се сретну у Нишу, гдје Дикић и живи. Тако је Дикић пред тужиоцем објаснио када је први пут срео Синђелића.

У Дикићевој изјави датој тужиоцу Саши Чађеновићу, у коју су Вијести имале увид, пише да га је Синђелић звао да иде у Црну Гору на протесте 16. октобра.

Њих двојицу тужилаштво је донедавно сумњичило да су организатори криминалне групе која је у изборној ноћи у Подгорици требало да убија грађане и ухапси премијера Мила Ђукановића.

Дикић је ухапшен 15. октобра у Подгорици, а Синђелић се петанаестак дана касније сам предао црногорским истражитељима, након чега му је Специјално тужилаштво понудило статус свједока сарадника у том предмету.

Након што је Синђелић под још неразјашњеним околностима дошао у Подгорицу, специјално тужилаштво организаторима терористичке групе означило је Русе Едуарда Владимировича Широкова и Владимира Николајевича Попова.

Дикић је тужиоцу Саши Чађеновићу рекао да Синђелићев захтјев да се упознају није необичан за људе и да је десетак дана прије хапшења прихватио да се нађу.

На другом састанку причали о побуни затвору

Објаснио је да му је на првом састанку Синђелић рекао да се бави продајом мајица, дуксерица…

На другом састанку који се догодио 2-3 дана касније рекао ми је да смо се ја и он упознали још негдје 2006. године и то у вријеме када је била побуна осуђених лица у КПД Ниш, гдје сам ја руководио полицијским снагама за смиривање те побуне. Тада ми је рекао да је он био један од осуђеника на барикадама, испричао је Дикић пред тужиоцем Чађеновићем. Према писању медија, побуну у ниском затвору 2006. организовао је тадашњи робијаш Синђелић. Управо са њим Дикић се договарао да затвореници мирно уклоне барикаде и изађу на бројање.

aleksandar-sindelic-681x681Дикић је пред тужиоцем рекао да му је Синђелић на другом састанку донио пет мајица, а да му је овај рекао да ће му вратити оне које му не одговарају.

Наводно, то је и био повод трећег састанка, који је одржан пар дана прије Дикићевог хапшења.

Дикић је тужиоцу рекао да је Синђелићу тада вратио три мајице на којима су били одштампани грбови Србије, а да су његова дјеца задржала двије са сликом бијелог вука који завија.

Синђелић слао поруке прије хапшења

На трећем састанку током разговора рекао сам му да за викенд идем у Црну Гору, рекао ми је да ће и он бити у Црној Гори у недјељу за изборе, односно да ће бити на неком протесту. Понудио ми је да и ја дођем на протесте како би ме људи видјели. Питао сам како ће бити протести ако ће бити избори, а он је рекао да ће и поред избора увече бити велики протести. Рекао сам му да ћу у недјељу са пријатељем Николом ићи у манастир Оштрог, причао је Дикић у Специјалном тужилаштву.

Објаснио је да из приватних разлога Кристину Христић зове Никола и да Синђелићу није желио да каже да иде са њом на викенд у Црну Гору.

bratislav-dikic-501Дикић је објаснио да је од Синђелића званог Пера, нову поруку на Фејсбуку добио када је стигао у Црну Гору. Тврди да га је Београђанин тада питао шта му је са телефоном и да му је одговорио да нема укључен роминг, а да Николин телефон није у реду: Одмах након тога он ми је поруком послао број телефона човјека који ће ми у Подгорици дати нови телефон… Након тога сам ја Кристину замолио да са свог телефона на овај број пусти поруку да ћемо доћи испред ‘Делта ситија’ да узмемо телефон… Одмах након тога Синђелић је звао на Кристинин телефон и рекао нам да нас човјек чека испред Делте, објаснио је Дикић.

Према тужилачким списима Дикић је телефон који му је послао Синђелић, након избијања немира требало да преда још неидентификованом политичару из ДФ-а, који је наводно требало да преузме команду над терористима.

Некадашњи шеф српске Жандармерије тужиоцу је испричао да му је протесте заказане за 16. октобар помињао и човјек по којем му је Синђелић послао телефон (Мирко Пајо Велимировић).

Њих двојица срели су се испед тржног центра Делта ситија 15. октобра нешто послије 22 сата. Дикић је Чађеновићу рекао да је мислио да је Велимировић дошао пијан да му донесе телефон: „Тај човјек је мени рекао да му је Пера казао да треба да се јави мени и да је он ту на протесту. Одговорио сам му да ме протести не занимају, да сам дошао на викенд и да сјутрадан идем за манастир Острог“.

Он није умио да објасни због чега је из Будве дошао у Подгорицу да узме телефон који му је послао Синђелић: „ Ни себи не могу да објасним… Исто тако не умијем да објасним зашто сам узео телефон од човјека када ми је у тренутку док ми га је предавао говорио да је то ракија од Пера“.

Велимировић је, према наводима Специјалног тужилаштва, члан криминалне групе која је у Подгорици планирала терористичке нападе. У наредби за проширење истраге, пише да је он помогао да се открије и ухапси криминална група која је планирала да испред Скупштине направи хаос у изборној ноћи.

Не бих пуцао у полицајце, то су ми колеге

Братислав Дикић је у Специјалном тужилаштву тврдио да није организовао групу терориста која је планирала да убија грађане окупљене испред Скупштине, заузме ту зграду, ухапси или убије Мила Ђукановића и прогласи побједу Демократског фронта. Поготово не да пуцам на полицајце, јер њих сматрам својим колегама, с обзиром на то да сам и сам до скоро био припадник Министарства унутрашњих послова, казао је Дикић.

cg-teroristi-policija-01Специјално тужилаштво у наредби за проширења истраге покушаја тероризма 16. октобра објашњава да је хаос у изборној ноћи требало да почне испред Скупштине. Наводно, група демонстраната која би се сукобила са полицијом била би под контролом Дикића и политичара из ДФ-а.

Према тужилачким списима Дикић је у подгоричком насељу Стари аеродром требало да преузме оружје, које је у кући у Улици Миодрага Булатовића наводно сакрио Мирко Велимировић.

Велимировић је признао тужиоцима да је од Синђелића узео 30.000 евра како би набавио 50 комада аутоматских пушака и три сандука муниције, намијењених још неидентификованим особама које би у Црну Гору послао Широков.

8 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Ove ljude je genijalno okarakterisao Čeda Jovanović: “ vikend teroristi “. Skoknuli jedan vikend do CG da sruše vlast i uhapse Đukanovića.

 2. 0
  0

  Vidi se, fini neki covjek, Dikic.
  Nevin, kako to moze biti samo policijski djeneral.
  Onaj, koji je onomad sa svojim batinasima ucerivao u pamet kosmetske Srbe!
  Pih…
  Necu da spekulisem, ali i on smrdi do neba.
  … Nijesam rekao Beba, ne.

 3. 0
  0

  Ne mogu vjerovati da je general Dikić na ovu providnu priču sveo svoju odbranu , smiješno i naivno .
  Čuj zvao ga na proteste u drugu državu i on otišao bez pitanja ???
  Ko je ovđe lud , ovo osnovac nebi progutao .

 4. 0
  0

  Pa kad si mogao da progutas “ drzavni udar „, mozes vala i protagoniste.
  Ti bi kao bolje od Bebe smislio sta treba da kaze ovi sagrailo!?

 5. 0
  0

  Sve jasno kao dan..odrobijaće nešto malo,nemaju dokaza za terorizam nego samo za planiranje,dobiće pozamašnu svotu pretpostavljam milon,jer šta je jedan milion ovim lopovima što 30 godina kradu,uz to će ovaj patriota po profesiji Sinđelić uvaliti nekog iz DF i time će razbiti moguće jedinstvo opozicije…
  Beba je zaista majsor manipulacije…

 6. 0
  0

  Е а што се ви не упитате да иза свега не стоје ни Дикић ни Синђелић…..нема тероризма ни у најави…..питај те ваше политичаре шта вам веће спремају,мислим на који начин ће да вас зезну и увале у у невољу као грађане…..можда вам поскупи струја ,вода шта ти ја знам

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here