Насловна Мозаик Симпозијум „САНУ у 21. веку“

Симпозијум „САНУ у 21. веку“

1
ПОДИЈЕЛИ

У Српској академији наука и уметности организован је данас међународни симпозијум „Националне академије наука и уметности у 21. веку“ уз учешће представника Европске федерације академија (ALLEA), академија Републике Српске, Аустрије, Атине, Македоније, Црне Горе, Словеније.

Предсједник САНУ академик Владимир Костић је у својој поздравној ријечи подсјетио да Академија обиљежава 175 година постојања и рекао да је симпозијум „кључни и завршни догађај подвлачења црте те епохе“.

„Одлучили смо да покушамо да дефинишемо шта једна академија наука и уметности треба да ради у 21. веку. Свака одговорна институција је дужна да на крају одређених циклуса дефинише нови концентрични круг у који улази“, истакао је Костић, преноси Тањуг.

Он је казао да је годишњица САНУ обавезујућа и да их чини опрезним, те су у 2016. ушли са промишљањима о сопстевној будућности.

„Сада почињемо са свођењем рачуна“, рекао је Костић, подвукавши поново да свака традиција мора да се мења у сусрету са околностима и новим временом.

„Морамо да се прилагођавамо новим околностима, а у служби средине која нас је изнедрила и коју представљамо“, заклучио је Костић.

sanu

Предсjедник ALLEA, проф. др Гинтер Шток похвалио је чланове САНУ за организацију симпозијума и састанка Одбора Европске федерације академија, истичући да су многи велики људи ходали ходницима те институције, дијелили знања међу собом, али и са другима.

„Ако погледамо сва та имена, јасно је да Академија није само државна институција већ је блиско повезана са добробити грађана своје земље“, казао је Шток и додао да изузетна зграда САНУ, у чијој архитектури види француски утицај, представља подсјетник да је Европа још тада била добро повезана и да су се укрштали различити стилови, наводи Тањуг.

На Симпозијуму ће учествовати проф. Гинтер Шток, проф. др Феликс Унгер, предсједник Европске академије наука и умјетности из Салцбурга, проф. др Таки Фити, предсједник Македонске академије наука и умјетности и проф. др Владо Камбовски, ранији предсједник МАНУ, проф. др Арнолд Супан, ранији потпредсједник Аустријске академије наука. Учешће ће узети и проф. др Рајко Кузмановић, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске, проф. др Тадеј Бајд, предсједник Словеначке академије наука и умјетности, проф. др Драган К. Вукчевић, предсједник Црногорске академије наука и умјетности, проф. др Антони Кунадис, члан Атинске академије и инострани члан САНУ.

Споразум о сарадњи ЦАНУ и САНУ

Црногорска академија наука и умјетности (ЦАНУ) потписала је Споразум о научној и умјетничкој сарадњи са Српском академијом наука и умјетности (САНУ). Споразум су потписали предсједници ЦАНУ Драган К. Вукчевић и САНУ Владимир С. Костић.

Споразум је потписан у циљу наставка и унапређења научно-технолошке и умјетничке сарадње, и то кроз рад на заједничким истраживачким пројектима, помагање научних истраживања у библиотекама, архивима и научно-истраживачким установама, подстицање сарадње научних установа у саставу академија, као и установа и организација које нису у њиховом саставу.

Сарадња ће се остваривати и кроз заједничке активности – организацију научних скупова, симпозијума, конференција, изложби, предавања, кроз размјену изложби и концертних и других умјетничких активности чланова и других истакнутих умјетника, размјену информација и публикација и путем других активности договорених између двије стране, преноси Тањуг.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here