Насловна Поглед Сијући смрт наздрављају миру

Сијући смрт наздрављају миру

0

Амерички Јевреји препознају да Трамп и месијански хришћани, који спроводе своју политику интереса, воде Израел далеко од демократије и сигурности

Ево слике која у потпуности одражава непомирљиве подјеле савременог свијета: док су израелске трупе у понедјељак убијале десетине палестинских демонстраната у Гази, представници Трампове администрације били су у Јерусалиму, 50 миља далеко од палестинске несреће. Славили су са израелским званичницима отварање америчке амбасаде, наздрављајући заједничкој посвећености миру.

“Премјештање амбасаде”, изјавио је замјеник државног секретара Џон Саливен, “велики је корак ка постизању трајног мира”.

Предсједник Трамп је лично, у видео поруци, исказао своју посвећеност постизању “трајног мировног споразума”.

Његов зет, Џеред Кушнер, рекао је да је “мир на дохвату руке”.

И израелски премијер, Бенјамин Нетанјаху, рече да је тај дан – “савршени дан за мир”.

Наравно, јер ништа не говори о “миру” тако сликовито, тако убједљиво, као стотинак мртвих Палестинаца, 2.700 рањених, обновљено непријатељство између Ирана и Израела, читав регион у пламену, и оваквих Сједињених Држава, од чијих се дјела дистанцирају чак и традиционални савезници.

Кушнер је подсјетио публику да је баш он био задужен за спровођење Трампових идеја за постизање мира и није пропустио прилику да осуди Палестинце. “Као што смо видјели из протеста прошлог мјесеца, па, чак, и данашњих – они који изазивају проблем, сигурно не могу бити дио рјешења”, рекао је он. По повратку у Вашингтону, портпарол Бијеле куће одбио је да се придружи напорима савезника, који су позивали Израел да се суздржи од насиља.

Премјештање амбасаде из Тел Авива у Јерусалим могао је бити повод за братско уједињење. Умјесто тога, као и све чега се Трамп дотакне, постао је симбол подјеле и горчине. И републиканци и демократе су се надали да би ово могао бити камен темељац мировног споразума. Умјесто тога, полако се губи нада да ће се наћи рјешење које би задовољило обје стране.

Већина европских савезника прескочила је овај догађај. И, само 14 чланова Конгреса присуствовало је свечаности – сви републиканци и само један Јевреј. Републиканци прекоријевају демократе због њиховог одсуства; ови тврде да нијесу позвани. “Волио бих да сам био дио тог историјског чина”, рекао је Тед Дуч, који је подржао премјештање амбасаде. “Упркос свему, нисам био позван да будем део званичне америчке делегације”.

Ево ко јесте позван: Роберт Џефриз, пастор који је, у уводној ријечи прије молитве, устврдио да су ислам и мормонизам “јереси из дубина пакла”, те да су и Јевреји везани за исту дестинацију. “Не можеш бити спасен, ако си Јевреј”, рекао је он у интервјуу  2010. године.

Џон Хејџи, лидер евангелиста, познат по изјави да је Бог дозволио да се догоди холокауст, у којем је убијено шест милиона Јевреја, из разлога што је желио да их по сваку цијену врати у Израел, земљу предака.

Министар финансија Стивен Мнучин, који је стао на Трампову страну прошле године, када је предсједник рекао да међу неонацистима, који су марширали у Шарлотсвилу, има много “веома финих људи”.

И Раби Јицак Јосеф, који је говорио на пријему уприличеном за америчку делегацију, након чега су Кушнер и Иванка Трумп затражили његов благослов. Рабин је недавно узбуркао јавност упоредивши црнце са мајмунима. Уједно је и предложио да се благослов даје само “особама са бијелим оцем и мајком.”

С обзиром на поставу, ово је више ратна кампања, него дипломатска церемонија. Дејвид Фридман, амбасадор Сједињених Држава у Израелу, похвалио је “визију, храброст, и моралну непоколебљивост особе којој сви морамо бити вјечно захвални”. Наравно, ријеч је о предсједнику Доналду Трампу.

Морална непоколебљивост!!! И то није све: “Мислим да се предсједник Линколн смијеши данас,  јер још један велики републиканац, Доналд Трамп, отвара нашу амбасаду”, рече Фридман.

Нетанјаху је свечано изјавио да Трамп “ствара историју”. Хејџ се захвалио Богу на исказаној храбрости америчког предсједника, а Џефриз је похвалио Трампове лидерске способности, одлучност, и храброст и рекао да је овај Творчева “десна рука”.

Кушнер је добио аплауз када је подсјетио окупљене на Трампову одлуку да “изађе из опасног, погрешног и једностраног споразума са Ираном”.

Јединствени став странака према Израелу почео је да се распада чак и прије Трампа, онда када су се Нетанјаху и Америчко-јеврејски Комитет сукобили са предсједником Бараком Обамом.

Трамп је изазвао додатне подјеле, раздвајајући не само демократе од републиканаца, већ и америчке Јевреје од владе Нетанјахуа.

Анкета Америчко-јеврејског комитета, обављена прошле године, открила је да су амерички Јевреји, од којих је само 21 одсто гласало Трампа, углавном (68 посто) против премјештања амбасаде.

Можда амерички Јевреји препознају да Трамп и месијански хришћани који спроводе своју политику интереса, воде Израел далеко од демократије и сигурности. И можда они не вјерују њиховом заклињању у мир, када сопственим очима свакодневно гледају нешто сасвим друго.

Извор: Дана Тимоти Милбанк -THE WASHINGTON POST

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here