Насловна Политика Шетина: Нема говора о уласку Украјине у НАТО

Шетина: Нема говора о уласку Украјине у НАТО

0
ПОДИЈЕЛИ

Шеф пољске дипломатије Гжегож Шетина изјавио је да нема говора о уласку Украјине у НАТО, пошто би се покретањем те теме створио нерјешиви међународни проблем.

Šetina poljski ministar vanjskih

Гжегож Шетина је, у изјави за пољски радио, рекао да треба говорити о путу у Европу, о Европској унији и томе како у том правцу подржати Украјину, и дати јој могућност да реализује Споразум о придруживању, преноси Бета.

„Концентришимо се на то да Украјини отворимо могућност пута у европску породицу, а какви ће бити будући планови оставимо научницима“, рекао је Шетина.

Пољски министар спољних послова је рекао да „данас не постоји тема  Украјине у НАТО зато што би било ко ко отвори ту тему створио нерјешиви међународни проблем“ и додао да будућност Украјине у НАТО није тема у наредним потезима и активностима Пољске.

Шетина није желио шире да коментарише изјаву бившег савјетника за националну безбједност Бијеле куће Збигњева Бжежињског да атмосфера око кризе у Украјини и у односима с Русијом подсјећа на вријеме пред избијање Другог свјетског рата и да би помогло ако би се на Украјину примијенио фински модел – тијесне економске и политичке везе са Западом без уласка у западне војне и друге структуре.

„Дакле, није рјешење да Украјина одлази на Запад, и постане чланица ЕУ, такође и чланица НАТО, а да компромитована Русија мора да се повуче“, рекао је током викенда у Бриселу пољским новинарима Бжежињски.

Бжежињски који је и некадашњи савјетник бившег предсједника САД Џимија Картера упозорио је да на тај начин не може да се ријеши сукоб у Украјини нити избјегне опасни шири конфликт.

„Криза у Украјини се помјера ка замрзнутом сукобу, а не ка рјешењу. Али бољи је и замрзнути сукоб него ескалација чије посљедице би биле опасне по Запад“, рекао је Бжежињски пољским медијима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here