Насловна Политика Шест НАТО центара: Одавде ће Запад држати Русију на нишану

Шест НАТО центара: Одавде ће Запад држати Русију на нишану

2
ПОДИЈЕЛИ

НАТО ће у предстојећим месецима успоставити командне центре у шест европских држава, најавио је данас генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг у оквиру плана за реакцију на понашање Русије.

NATO trupe

Стварање снага за брзо реаговање најснажнији је корак НАТО за јачање одбране откада је Русија анектирала Крим

Ти центри ће образовати ланац командних центара за најављене снаге за брзо реаговање од око 5.000 војиника, о чему би детаљи требало да се усагласе на састанку министара одбране НАТО следеће недеље, пренео је Вол стрит џурнал.

Центри у Пољској, Румунији, Бугарској, Летонији, Литванији и Естонији ће такође омогућити везу између НАТО и оружаних снага тих земаља.

Столтенберг је на конференцији за новинаре у Бриселу такође тражио од чланица НАТО да повећеју издвајања за одбрану како би се парирало руском војном буџету.

Он је најавио да ће састати с руским министром спољних послова Сергејом Лавровим на маргинама безбедносне конференције у Минхену за две недеље.

„Посебно када су времена тешка, као сада, важно је састати се и разговарати о тешким питањима“, рекао је Столтенберг.

Командни центри деломично имају за циљ да упозоре Русију и потврде уверавање савезницима у НАТО који су све нервознији после агресивног деловање Русије у Украјини, наводи Вол стрит џурнал.

Стварање снага за брзо реаговање, које су осмишљене тако да могу бити ангажовне за два сата у случају ратоборних потеза непријатеља, најснажнији је корак НАТО за јачање одбране откада је Русија анектирала Крим и помагала побуњенике на истоку Украјине, додаје амерички лист.

„То ће бити највеће појачање наше заједничке одбране од краја Хладног рата„, рекао је Столтенберг.

jens_stoltenberg_main_reuters

У сваком командном центу у шест источноевропских државе биће око 50 чланова војног особља из различитих чланица Алијансе. То је деломично и компромис између источноевропских чланица, које желе праве базе НАТО на својој територији, и других чланица које се уздржавају од изградње скупих постројења које би могле провоцирати Москву.

Командни центри ће бити отворени 2016. године када би требало да буду оперативне нове снаге за брзо реаговање, а до тада ће прелазни облик тих снага предводити Немачка, Холандија и Норвешка.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Наравно, у земљама “ Ш“ значаја, па ако буде пуцало биће по њима, а главоње су са стране…

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here