Насловна Друштво Шешељ и тужиоци треба да се изјасне о наставку суђења

Шешељ и тужиоци треба да се изјасне о наставку суђења

0
ПОДИЈЕЛИ

vojislav-seselj2Расправно вијеће Трибунала у Хагу у процесу против Војислава Шешеља је данас позвало оптуженог Шешеља и тужилаштво да се изјасне о наставку поступка после изузећа судије Фредерика Хархофа, сазнаје Блиц.

Рок за изјашњавање је 14 дана од када Шешељ буде добио превод данашње одлуке на српски језик.

По ранијој препоруци потпредсједника Трибунала Кармела Ађијуса, Шешељ и тужилаштво би требало да се изјасне ,,о питању да ли поново саслушати читав предмет, или наставити поступак с новоименованим судијом”.

Уместо судије Хархофа који је, на Шешељев захтјев, изузет из расправног вијећа јер је оставио утисак пристрасности у корист осуђујуће пресуде, у расправно вијеће је крајем октобра именован Мадаје Нијанг из Сенегала.

Вијеће чине још председавајући Жан-Клод Антонети и Флавија Латанци.

Како је написао судија Ађијус, вијеће би, после консултација са оптуженим и тужиоцима, требало да одлучи ,,да ли суђење наставити или не”.

У вријеме изузећа судије Хархофа крајем августа, било је преостало само да се изрекна пресуда Шешељу.

Изрицање пресуде било је заказано за 30. октобар, али је, после изузећа, одложено на неодређено вријеме.

Услов за наставак поступка, по пракси Трибунала, је да се нови судија упозна с предметом, односно да прочита читав спис са суђења Шешељу. Алтернатива је да процес Шешељу почне испочетка што правници у Хагу сматрају мало вјероватним.

Иако су у судије биле замјењиване током суђења у Хагу, до сада се није десило да судија буде изузет на самом крају поступка, уочи изрицања пресуде. Правилима суда није предвиђен поступак у таквом случају.

Посебно вијеће Трибунала утврдило је крајем августа – прихвативши Шешељев захтјев за изузеће Хархофа – да је тај судија писмом пријатељима, објављеним у данској штампи, у којем је критиковао последње ослобађајуће пресуде Трибунала, ,,показао пристрасност у корист осуђујућих пресуда”.

Посебно вијеће оцијенило је да је то што је судија Хархоф у том писму разматрао одговорност ,,војних команданата” релевантно за процес Шешељу, оптуженом за учешће у удруженом злочиначком подухвату.

Шешељу се суди за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93. године. У притвору Трибунала је од 24. фебруара 2003, када се добровољно предао, одмах пошто је објављена оптужница.

После једног неуспелог покушаја и Шешељевог штрајка глађу, суђење је почело 2007. године, а извођење доказа је окончано још прошле године. У завршној ријечи, марта ове године, тужиоци су затражили казну од 28 година затвора, а Шешељ који се брани сам, је тражио да буде ослобођен.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here