Насловна Друштво Шешељ тражи пуштање на слободу уз одштету

Шешељ тражи пуштање на слободу уз одштету

0
ПОДИЈЕЛИ

Vojislav-Seselj-1

У поднеску који је данас објавио Хашки Трибунал наводи се да је Шешељ затражио да га хитно ослободе као и да му исплате одштету у износу од 12 милиона евра.

Шешељев Стручни тим процијенио је да је оптуженом нанијета велика штета уз наводе бројних примјера отвореног кршења људских и процесних права у току суђења. У поднеску његовог стручног тима пише: ,,Флагрантно кршење начела експедитивности указује на очигледну примену доктрине злоупотребе поступка, па се захтева обустављање кривичног поступка и хитно и неодложно пуштање др Војислава Шешеља на слободу, јер је очигледно да се поступак не може наставити на правичан начин“.

Нематеријална штета коју је Шешељ претрпио на може се надокнадити констатацијом о повреди људских права, него искључиво исплатом накнаде штете у наведеном износу, речено је у у овом документу.

У поднеску је изнесено и мишљење оптуженог по питању одлуке Претресног вијећа о наставку процеса након што је судија Фредерик Хархоф искључен из поступка. С обзиром на то да је судија Хархоф био члан Претресног вијећа током читавог претресног поступка, Шешељ је закључио да су сви елементи тог поступка ништавни и да се сходно томе поступак не може наставити, као и да са правне тачке гледишта није могуће аутоматски укључити новоименованог судију у процес.

Дански судија који је био члан расправног вијећа које је од 2007. до марта ове године Шешељу судило по оптужници за злочине над Хрватима и муслиманима у Хрватској, БиХ и Војводини од 1991. до 1993. године, искључен је из процеса на Шешељев захтјев основан на сумњи у судијину непристрасност.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here