Насловна Насловна Сергеј Лавров: Одлука о бомбардовању Југославије шамар међународном праву

Сергеј Лавров: Одлука о бомбардовању Југославије шамар међународном праву

6
ПОДИЈЕЛИ

sergej-lavrov

Одлука да се бомбардује Југославија била је шамар међународном праву, казао је Сергеј Лавров.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров казао је у интервјуу за Росијску газету да се послије интервенције у Југославији, Ираку и Авганистану у јавном мњењу западних земаља нагомилао се огорман умор и негативне емоције. Он је такође указао на то да је Ирак после интервенције остао у горем стању, него прије интервенције.

Како преноси Глас Русије, Лавров је, дотакавши југословенску кризу, изјавио да се не слаже са онима који сматрају да је на Балкану Русија добила некакав шамар.

„Мада ја нисам имао везе са тим, али онај марш на аеродром Слатина произвео је утисак отрежњења. Наравно, шамар међународном праву била је одлука да се бомбардује Југославија“, истакао је Лавров.

Лавров је подсјетио да је у јануару 1999. године специјални представник ОЕБС-а за Косово и Метохију био Вилијам Вокер. Тада се десио инцидент у насељу Рачак, гдје је било пронађено неколико десетина лешева. Он је тамо дошао и без икаквих овлашћења да то чини, извео је закључак о томе шта се десило, изјавио је да наводно стријељано 37 цивила. Премијер Велике Британије Тони Блер, а затим председник САД Бил Клинтон тада су изјавили да је њихово стрпљење пукло, и убрзо је започело бомбардовање.

„Тако је ситуација у Рачку постала својеврсни окидач. Ми смо инсистирали на истрази. Истрагом се позабавила ЕУ. Они су наручили реферат групи финских патолога. Ови су реферат припремили и предали га ЕУ, а ЕУ га је предала Међународном трибуналу за бившу Југославију. Русију, која је тада покушавала да добије приступ том документу преко СБ УН, нико са њим није упознао. Ипак у штампи су били цитирани дјелови реферата, који свједоче о томе да убијени нису били цивили и да су сви лешеви нађени у Рачку били преобучени: да рупе од метака на одећи не поклапају се са реалним тачкама рањавања на тијелу. И није било ни једног који је био убијен изблиза“, констатовао је Лавров.

Сергеј Лавров је подвукао да без обзира на вишеструка обраћања Русије, приступ оригиналу реферата до данас није био омогућен.

6 КОМЕНТАРИ

  • 0
   0

   ovo ti je dokaz da rusija nikad neće biti uz vas. boli nju briga, ima preče poslove od popravljanja jedne „tampon“ zone. Kad joj bude valjalo, ona će krenuti da brani, do tada se samo iživljavajte prijetnjama da je rusija majka vaša

 1. 0
  0

  Само да се ми држимо Русије, мало више него до сад па ће све бити добро. Осветићемо наше све мртве. А душмани, њима се сад све полако враћа.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here