Насловна Насловна Сенат САД: Зауставити проруски портал ИН4С у Црној Гори

Сенат САД: Зауставити проруски портал ИН4С у Црној Гори

29
ПОДИЈЕЛИ

Да „проруска мека сила“ дјелује у Црној Гори преко „проруског портала ИН4С“ сигурни су амерички сенатори из редова Демократа, иако у паушалном извјештају који ће представити Сенату, поред осталих нетачних података, наводе чак и погрешно име нашег портала.

Наиме, у извјештају о утицају Русије на европске земље који су за Сенат САД припремиле Демократе наводи се да је „пропаганда против НАТО у Црној Гори ишла преко Спутњика и проруског портала инф4.нет, а Русија је давала ресурсе невладином организацијама Не у рат, не у НАТО и Покрету за неутралност“.

Извјештај, како преносе Вијести, упозорава на „меку моћ Русије у Црној Гори“ и истиче да држава „треба да остане на опрезу јер се притисак и утицај Москве може наставити и након пуноправног чланства у НАТО“.

Извјештај је сензационалистички насловљен “Путинов асиметрични напад на демократију у Русији и Европи: Посљедице по националну безбједност САД”, а представио га је у име Демократа сенатор Бен Кардин.

„Извјештај“ се не ослања на податке већ на субјективну оцјену састављача, који изражавају мишљење да је „након чланства Црне Горе у НАТО мање вјероватно да ће Русија према Црној Гори користити грубу и отворено насилну тактику“.

Милитантни тонови тзв. извјештаја

Милитантан тон уперен против слободе медија посебно је видљив у дијеловима извјештаја гдје се позива на јачање одбране против „меке моћи којом располаже Русија“.

“Али Москва би могла да настави да притиска и утиче на сличан начин као што је то виђено у Бугарској. Међународна заједница не смије спавати на ловорикама сада када је Црна Гора чланица НАТО-а, већ треба да активно помогне влади да ојача своју одбрану против ‘меке моћи’ којом располаже Русија”, цитат је из извјештаја.

Све што није проамеричко – мора да да је малигно?!

Антируска хистерија јасно је видљива у дијеловима гдје се сваки неамерички курс тумачи не као опредјељење народа или слично већ као „малигни утицај Русије у Црној Гори“.

„Малигни утицај Русије у Црној Гори присутан је већ дуже вријеме, али је интензивиран 2016. са циљем да се спријечи улазак у НАТО“, пише у извјештају, а додаје се да је такав утицај укључивао пропаганду, финансирање НВО и политичких партија и да је кулминирао наводним покушајем Русије да збаци власт на парламентарним изборима 2016.

„План прост, али разарајући“

“И док је се Русија снажно противила жељи Црне Горе да се учлани у НАТО, није прибјегавала конвенционалним војним тактикама које је користила у Украјини и Грузији, већ се ослањала на хибридну мјешавину дезинфомисања и пријетње силом како би послала поруку да је интеграција са Западом неприхватљива. Пријетња силом дошла је у облику наводног покушаја пуча, који је припремљен негдје средином 2016, када су се бивши официри руске обавјештајне службе Едуард Шишмаков и Владимир Попов у Србији састали са антизападњачким српским националистом Александром Синђелићем, гдје су наводно дискутовали о плану да збаце црногорску власт на изборима у октобру”, наводи се у извјештају.

Извјештај се позива на свједочење извршног потпредсједника Атлантског савјета Дејмона Вилсона, а у њему се наводи да је план за државни удар “био прост и да би, у случају да је успио, био разарајући”.

“Прво је проруски Демократски фронт (ДФ) направио окупљање испред црногорског парламента током изборног дана, онда би група у полицијским униформама са плавим тракама на раменима, како би се разликовали од правих полицајаца, отворила ватру на масу, ушла у парламент и заробила или убила премијера Мила Ђукановића”, наводи се у извјештају.

Додаје се да је Русија жељела да дестабилизује Црну Гору „на исти начин као што је то учинила у Украјини и Грузији“, како би је приказала неспособном да се интегрише са западним демократијама.

“Овај покушај пуча није био једнократни догађај, већ кулминација непрекидне пропаганде и кампање мијешања да би грађани Црне Горе убиједили да се успротиве чланству у НАТО”, наводи се у документу, без навода конкретних података испитивања јавног мњења, које великом већином не подржава прикључење Црне Горе НАТО пакту.

Рекао им Еди да је Железњак финансирао ИН4С

Извјештај, између осталог, даје лажне наводе да је Сергеј Железњак, бивши потпредсједник Руске думе „отпутовао у Црну Гору да ради са члановима ДФ-а“. Антируске санкције које је увеле црногорска власт које између осталог подразумијевају и забрану уласка Сергеју Жељезнаку у Црну Гору, није онемогућило, по процјенама америчких сенатора, овом руском функционеру да постане најутицајнији руски фактор у Црној Гори, без обзира на то што никада није крочио на њено тло!

„Приликом једне такве посјете, Железњак је покушао да унапреди идеју неутралности Црне Горе, називајући их ‘Балканском Швајцарском’ и охрабрио активисте ДФ-а да то користе као средство за одбијање чланства у НАТО“, каже се у тексту.

У наредном пасусу говори се о наводним средствима које је Русија усмјерила у пропаганду против НАТО.

„Пропаганда и слободно текла преко Спутника и проруског веб-портала инф4.нет и ресурса које је Русија усмјерила на невладине организације НЕ рат, НЕ у НАТО и Покрет за неутралност Црне Горе, како би се потиснула подршка НАТО у Црној Гори“, каже извјештај.

Документ се осврће и на грађанске протесте у организацији ДФ-а, називајући их насилним.

„ДФ је био веома активан током дебате о НАТО, што је понекад резултирало насиљем. На пример, активисти ДФ стајали су иза демонстрација у октобру 2015, што је довело до сукоба са полицијом“, наводи се у документу.

Русија реаговала: Параноидни страх САД-а не погодује развоју билатерале

Званична Русија реаговала је на објаву овог документа, казавши да је ријеч о „параноидном страху САД“ од наводног руског мијешања у изборни процес.

Како је рекао секретар за штампу руског предсједника Дмитриј Песков, овај амерички параноидни страх не ствара повољне услове за билатералне односе, као и за саме САД, док је наводе документа назвао неоснованим.

„Такав параноидни страх наудиће не само билатералним односима Русије и САД, већ је он штетан и за саме САД, јер, наравно, када нешто постане опсесија, она не ствара повољне услове за нормалан друштвени развој и живот“, казао је Песков.

ПОДИЈЕЛИ

29 КОМЕНТАРИ

 1. 82
  4

  Честитам уредништву портала на овакој дивној бесплатној реклами.
  То је најбољи доказ да сте на правом путу.
  Идемо даље.

 2. 51
  2

  A USA „meka moć“ može da paradira Crnom Gorom kako joj ćef!!! Naravno uz podršku NATO.
  Džefri Naj je osmislio termin tzv „meka moć“ početkom 90-ih što je podrazumijevalo djelovanje putem USA lojalnih medija te osnivanje NVO tipa Otvorenog društva (Soros&company).Krajem devedesetih nakon što je uvidio da je to nedovoljno onda je „mekoj moći“ dodao i „ograničenu upotrebu sile“.E sada kada nam ni tim nisu uspjeli da isplaču mozak,da nas dresiraju ,da od nas načinne stado ovaca koje bleji u istom smjeru-„najdemokratskija“ sila svijeta pribjegava gušenju slobode medija.
  Bijeda u koju ste nas gurnuli preko ovih vaših piona je najbolji generator nepodnošljivosti (što je preblag izraz) prema svemu što predstavljate (USA&EU).
  Da nije in4s vi ne bi znali koliko vas ne podnosimo jer ostali vas žestoko lažu.

 3. 47
  1

  Da je ziv moj deda koji ji nabivao glavu u radio aparat da slusa „glas Amerike“i lagendarnog Grgu Zlatopera,sad bi mislio da je ovakvo saopstenje Amerikanaca poturio neki Staljinov pionir.Shizofreno i paranoidno zaista.A i otac da mi je ziv koji je sa divljenjem pratio americka dostignuca,slobode,demokratije,filmova,i dovlacio original americke farmerke preko nekih kanala sad bi rekao da se to Ameri zezaju ili sprdaju sami sa sobom iz dosade.A ja ,ja sam kao i mnogi koji prate ovaj portal niti proruski,ni profasisticki ,ni df,ni ni bilo koji pro.Odkud pravo njima iz p.m.da odredjuju ko sta treba da cita,pise i Misli???Ali ovde je nesto drugo u pitanju,rast popularnosti ovakvih portala koji su iskreni u opisu dogadjaja a nisu pod senkom vladajucih korumpiranih elita.E sad,moze farma,parovi,zadruga,pink,informer,ali ne i ovaj portal i njima slicni.Da Rusi kupe CNN,i ostave istu politiku kanala oni bi rekli da je opasno po svetu!!!!

 4. 57
  2

  Империје не би биле империје да не пазе на све. Ипак, ИН4С је одраз историјских тежњи србског народа на Балкану а не проруска пропаганда…

 5. 28
  0

  Da biste sve ovo razumeli, morate da poznajete, kako Kongress/Senat, Administracija US i US sudstvo funkcionishu. Oprechna mishljenja se stalno sucheljavaju:

  „Wo die Meinungen aufeinander treffen, blüht die Demokratie“ (gde se mishljenja sudaraju/razbijaju jedni o druge – demokratija cveta)

  Kad je pripremano bombardovanje SCG, Kisindzer je bio jedan od mnogih, koji je bio veliki protivnik bombardovanja, koje se spremalo oko godinu dana (dok se kobajagi davala shansa „diplomatiji“, da reshi problem), dok su svi ciljevi locirani na terenu putem raznih MZ komisija na terenu i ubacheni u kompjuter. Kad je pochelo bombardovanje – Kisindzer je rekao da podrzava bombardovanje, jer cela nacija mora da stane iza predsednika u svakom ratu da bi se sachuvao KREDIBILITET US!

  Videli smo, kako je taj kredibilitet zavrsio u Iraku, Libiji itd…. Bilo bi sasvim drugachije da je SPOLJNA POLITIKA US BAZIRANA NA „JUSTICE FOR ALL“ (pravdi za sve, pravdi za Muslimane, Srbe, Kroate, Albance, Amerikance, Engleze, Ruse….), UMESTO STO SE BAZIRA NA „INTERESIMA“. Problem je sto interesi na dugu stazu se podudaraju sa „justice for all“, ali interesi na kratku stazu mogu da imaju u osnovi NEPRAVDU i NEMORAL.

  Od bombardovanja do danas, US sve chini na liniji OCUVANJA KREDIBILITETA US U KAMPANJI 1999! To su ti Dem Senatori, koji su iz Klinton mashine, koji su smislili „uplitanje Rusije u US izbore“. Ta ista kuhinja je skuvala ovaj LAZNI DRZAVNI UDAR. Pogledajte, kako sve do detalja opisuju lazni drzavni udar, kao da je Katnic to pisao. Ustvari oni su Katnicu pisali onaj scenario.

  Recimo da se ovaj divni „pro-ruski“ portal zatvori. Sta bi time postigli? Ona divna mlada zena Mijushkovic bi otvorila novi slobodarski „pro-ruski“ portal i mi bi se tamo preselili. Ustvari umesto jednog Mijushkovic portala, rodilo bi se pet „pro-ruskih“ portala, koji bi bili protiv legalizacije NATOVE „Kosove“.

  Sve, ama bash sve u odnosima SR, CG, RS sa Zapadom se vrti oko KIM-a.

  Moze bilo ko da skrece sve na Rusku vodenicu. To su obicne gluposti. Nije IN4S pro-bilo chiji. To mozete da vidite iz aviona. Oni su pro-Kosovo, pro-Srbija, pro-CG. Desilo se da Rusi i Kinezi podrzavaju tu PRAVDU, dok ostaci Klinton Administracije, koji su i u Trampovoj Administraciji (koji bi i da ga impichuju) tvrdoglavo guraju BOZJU NEDPRAVDU, da je Srbiji oteto 22% teritorije ito ne bilo koji deo teritorije, vec najvazniji, sveti deo SR. Kakve to veze ima sa ruskim uticajem na Balkanu? Da se NEPRAVDA ispravi, problem Kosova reshi na principu nepovredivosti suvereniteta, da ne moze veca sila da otme deo male zemlje, kad bi se ta Bozja Nepravda ispravila – tad bi prestao bilo chiji uticaj, zavladao bi TRAJNI MIR, suzivot sa Albancima bi se resio, kako je to slucaj suzivota Crnogoraca-Albanaca, suzivota Grka i Albanaca u Grchkoj itd itd..

 6. 31
  0

  Америка је велика зато што је добра, када не буде добра, неће бити велика.
  Контектстуално познатој максими, чини се већ поодавно, да је Америка срозала све негдшње вредности “доброг” дотле, да се поставља питање – да ли их је икада заиста и имала. Америка је све више највеће оличење најмизернијег и најдубље понижење човечанства – данас. Нико толико далекосежно не стреми ка дну и огољеном злу, као ова некада “обећана земља” и идеал. Штавише, њено дно се не назире. Зло је преовладало и само злом предњачи и по злу се препознаје.
  ИН4С је овим добио највише могуће светско етичко признање и подстрек – НА ПРАВОМ СТЕ ПУТУ.

 7. 22
  0

  Nije ovo nista,ko njega sisa,nasi palcaju ovom i to debelim param,a kad budale placaju zasto da se ne zardi.jest bas ce sjutra poslati onaj jedini nosac u zaliv,do sad je uvjek bilo obratno od onoga sto je Tramp govrio.Sta bi sa Korejom bacit ce atmosku ,a oni prije dva dana sjede i dogovarju se.
  Ja volim sto su ovo napisali .Gojko najbolja reklama koja je mogla da se desi!
  A vi iz Jamerike ako citate dzaba bacate novce na Djuknovica,to je kao da ste se za Kraljicin pehar u Londonu kladili na kljuse!Micite ovu babu vec jednom odavde,barda je lijepa ni po jada ,obicna neka vjestica,jesu li vam sve tamo tako lijepe.Nije cudo sto je Tramp ozenio Melaniju,dodjite bice i za vas u Porto,kad kuca casti sto nebiste,drkadszije obicne!

 8. 2
  12

  Zecino,

  Posto NE sprehash engleski ka ta tvoj- dajc, ond aje red da te neko napismeni ako vec nisi takav..:

  Kaze se na kraju

  Respectfully,

  Nikola Zec, A NE always your loyal (loyal je servant haha 🙂 en respected.

  • 6
   1

   interesantno i samo to,eto vidis nijesam to zano,dobro da si se javio Radulovich
   ,javi se jopet ,takvi savjeti su dargocjeni i dobro ce nam doci u prepiskama sa administracijom USA.
   To je vrlo vazno ,forma je vazna ne sutina,nijesam o tome vodio racuna u zadnje vrijeme ,nesto se slabo dopisujem,pa ostavljam mogunost vama koji to bolje radite,ako vi ista u zivotu radite u zante raditi sem spjavanja Radulovich!
   Pa da se ispravim Radulovichu………..

 9. 16
  0

  Why would the USA, as a democracy, put it’s reputation on the line in order to support Milo Djukanovic, a communist turned neo-nazi dictator?

  Surely the USA could easily befriend leaders of the Democratic Front. Maybe the senator should realize that he’s supporting the wrong side and right some historical injustices inflicted on the Serbian people of Montenegro. The attempt to create a non-Serbian Montenegrin identity has failed miserably. The Turks failed for 500 years, Tito failed, Milo failed. Montenegro is a hard nut to crack. Plz change your approach and don’t proclaim your only real friends to be your worst enemies.

 10. 11
  0

  Пред крај другог светског рата Американци и Енглези су бомбардовали по инструкцијама Тита и Коче Поповића Црну Гору и Србију. То су поновили и 1999.године. То је тврда моћ. У Загребу ни један цреп није фалио у току другог светског рата. Иначе Загреб и Цетиње су да цвијећем дочекали окупаторе.
  Америчка мека моћ се огледа у разбијању јединственог ДПС-а, када је Бајден поставио тадашњу клику на чело Црне Горе. То је директно мијешање у унутрашње стање нека државе. Након расцепа влада САД-а је финансијски помагала режим у Црној Гори и по количини помоћи Црна Гора је била друга у свијету после Израела. То су званични подаци. Имали су свог човека у дукљанској влади, који је имао своју канцеларију и потписивао вирмане.
  Помоћ је прослеђивана на име разбијања заједничке државе. Као кад би ми финансирали руководство Тексаса на отцјепљењу од САД.

 11. 4
  0

  …e oca im očinskoga… i nima i ovom njihovom smetu po Crnoj Gori-te se javljaju iz njihovog prkna godinama…za šaku zobi-dolara…!!!!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here