Насловна Насловна Сенат није ратификовао НАТО протокол за ЦГ, чека се Трампова администрација

Сенат није ратификовао НАТО протокол за ЦГ, чека се Трампова администрација

13
ПОДИЈЕЛИ

Амерички Сенат на рано јутрос завршеној сједници, на којој је усвојена буџетска резолуција о финансирању владе до краја априла, није ратификовао Прокол о приступању Црне Горе НАТО-у, преноси „Антена М“.

Како наводи „Глас Америке“ протокол, који је био на агенди Сената претходна два дана, могао је да буде одобрен само једногласно, акламацијом, зато што није било времена да се о њему сенатори појединачно изјасне.

nato-hitler

Извори „Гласа Америке“ у Спољнополитичком одбору кажу да је најмање један републикански сенатор имао примједбу. За ратификацију међународних уговора у америчком Сенату иначе је потребна двотрећинска већина. У Сенату САД је 100 законодаваца, по двоје из сваке савезне државе.

У јануару почиње засиједање новог сазива конгреса, по Трамповом администрацијом.

Сенатор Бен Кардин, водећи демократа у Спољнополитичком одбору, поново покренути иницијативу да се његове колеге изјасне о Протоколу. Кардин је и у петак обраћајући се Сенату рекао како је Црна Гора испунила услове за чланство и како је брза ратификација изузетно важна у свијетлу покушаја Русије да омете тај процес.

Са друге стране, амерички предсједник Доналд Трамп је у својој предизборној кампањи навео да ће превалоризовати статус НАТО-а а према анализама ратних и политичких аналитичара САД-а последњих дана, Црна Гора НАТО-у може само да донесе штету јер може Америку увући у рат са Русијом.

Досадашња политика САД-а је ишла ка томе да се убрза ратификација прије истека мандата сада већ одлазећег предсједника Барака Обаме. Остаје стога нада, да ће САД одбити рафитикацију, а потом њеним примјером, као најмоћније чланице НАТО-а кренути и остале државе.

13 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Ако не уђу у НАТО они ће, макар од бруке ( а више од муке, да не буде фрке) побјећи из Црне Горе.

 2. 0
  0

  Cestitam! Ustase neka zaborave na milione, koje su sipale raznim „klintonovicima“. Sad se nekako, lakse dise. Zamislite samo da su bivsi pravoslavci iz dps i sdp ostvarili svoj naum..? Ionako je pohod na jezik u svojoj zavsnoj fazi, a tradicija i crkva ce se tesko, ali bar nekako odrzavati u zivotu, sve dok se ne desi neka vrsta prevrata, koja bi smjestila te familije izroda na nivo Gaete.

 3. 0
  0

  Završiće se i to, januar je blizu. Ako ste tako sigurni da neće, biste li uložili koju paru? Preživjeće svijet i Trampa, onaj Buš je bio još gluplji pa ga se više niko i ne sjeća.

 4. 0
  0

  Ова вест, јасно показује да у град (Белу кућу) стиже нови шериф! То значи да новог шерифа није љутити са и без потребе! Нови шериф (ус)поставља нова правила понашања у Свету али и нове играче!

 5. 0
  0

  Стварно ми није јасна та шизоидност: дичити се слободарским традицијама, а везивати своју судбину за једну расклиматану организацију, каква је НАТО. До сад је смисао био у томе да им се плаћа „рекет“ да би „штитили“ друге од себе (мислим, чиста логика, од кога најјача организација да штити земље, ако је притом најјача) , али сад изгледа да и то пресушује. Једини интерес за даљи улазак земаља у НАТО имају чиновници Алијансе. Ови други једино што су се толико дуго бавили тиме, да им је сад глупо да одустану. Зато НАТО задњих дана и има највише успеха код романтичног словенског живља које је лако бустовати „руском претњом“, духом Бандере и Секуле Дрљевића, пошто нечији стварни утилитарни интерес Алијанса тешко може да оствари.

  Искрено се надам да НАТО неће успети да повуче Црну Гору са собом, у новој расподели моћи.

 6. 0
  0

  Dva su problema u vezi sa NATO-om.
  Prvi je, uslovno, emocionalne prirode i groznog iskustva sa ovom organizacijom : koliko juce su nas ubijali!
  Drugi je, bezuslovno, sustinski : sta time dobijamo, a sta gubimo?
  Racun je to, koji podrazumijeva drzavnicku promisljenost i valjanu anticipaciju, kako grjeske ne sme biti!
  Buduci ovdje drzave i drzavnika nema, odluka i ulasku CG u NATO je stvar zakulisnih politika i raznoraznih nagodbi sa diktatorskim i kriminalizivanim rezimom.
  … Sto moze skupo da nas kosta jednog dana, ako ne i prije!
  Kako se to ne odnosi na one koji nas sile i guraju u NATO!
  Ko zna dje ce oni tada biti.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here