Насловна Политика Селаковић: Србија не види гдjе су нестали сарајевски Срби

Селаковић: Србија не види гдjе су нестали сарајевски Срби

0
ПОДИЈЕЛИ

Министар правде Србије Никола Селаковић сматра да је процесуирање злочина над Србима у највећој мјери изостало и наглашава да је о томе увијек отворено говорио са колегама из БиХ.

nikola-selakovic

Селаковић у интервјуу Срни наводи да Срби са подручја бивше Југославије с правом очекују процесуирање ратних злочина који су извршени над сународницима.

„То је изостало и оставља горак утисак да српске жртве не доживљавају правду“, каже Селаковић. „Србија не види где су нестали сарајевски Срби. То не виде ни Срби у Републици Српској. То не виде ни Срби у Федерацији БиХ, онолико колико их је тамо остало.“

Он сматра да није нормално да у доба приче о нужности и неопходности процесуирања ратних злочина и активности Србије на том плану – ти злочини остану без одговора, без правоснажних судских пресуда према онима који су за тако нешто окривљени.

Селаковић указује да је Србија у овом региону најефикасније процесуирала осумњичене за ратне злочине.

„То је био тежак корак Србије, и резултат је рада неколико претходних влада, а Србија остаје при том усмерењу. Оно што ја истичем сваки пут и увек ћу истицати – то је да ћу увек стати иза процесуирања ратних злочина ко год да је био жртва или починилац“, наводи он.

Селаковић напомиње да не постоји састанак на којем је учествовао као министар правде Србије, а да није инсистирао на кажњавању злочина над Србима.

Он истиче да се одазвао сваком захтјеву за састанак, без озбира ко му се обратио и да ли га је тражио Бошњак, Албанац, Србин, Хрват, и напомиње да је његово министарство учинило максимум напора да дође до откривања и процесуирања ратних злочина.

Селаковић сматра да је сарадњи ресорних министарстава Србије и Републике Српске у протеклом периоду у значајној мјери унапријеђена.

„Та сарадња не односи се само на комуникацију два министра, већ и на комункацију свих нижих структура у министарствима правде… У Министарству правде Србије постоји апсолутна спремност за даље унапређење сарадње“, наводи Селаковић.

Добру сарадња постоји и са Министарство правде БиХ, каже Селаковић и појашњава да, када је ријеч о процесуирању ратних злочина над Србима, „постоји стална комункација, али она не значи апослутну сагласност о свему“.

Министар правде Србије вјерује да постоји много ствари у којим могу унапређивати осноси Србије и Српске, али то мора да буде обиљежено видљивим резултатима.

„Србија је земља која води отворену, принципијелну и јасну спољну политику и жели да она буде интензивна и динамична“, наводи он.

Селаковић оцјењује да сарадње Србије и БиХ у наредном периоду мора да буде политика потпуно видљивих резултата, те да сви треба да буду ефикасни и оперативни.

„Морамо да имамо пројекте. Министарство правде Србије је, у том смислу, прилично ограничено у својим надлежностма, али ће пружити подршку и допринети јачању правних механизама за остварење такве сарадње“, изјавио је Селаковић у интервјуу Срни.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here