Насловна Политика Секулић тврди: Акције А2А откупићемо новцем ЕПЦГ

Секулић тврди: Акције А2А откупићемо новцем ЕПЦГ

0
ПОДИЈЕЛИ

Нови стратешки партнер Владе у Електропривреди може се тражити на више начина, али то ни у ком случају није пука продаја акција А2А трећем лицу, јер те акције више немају управљачка права. Такође, начин финансирања куповине 41,7 одсто акција А2А у ЕПЦГ не може бити проблем, јер ЕПЦГ на својим рачунима има више новца него што је износ трансакције, казала је у интервјуу за Дан министарка економије Драгица Секулић.

“Када је у питању финансијска трансакција која подразумијева куповину 41,7 одсто акција компаније, номиналне вриједности од скоро милијарду еура, а која на својим рачунима има више новца него што сама трансакција износи, потпуно је јасно да начин финансирања не може бити проблем. Иако износ од 35 милиона на годишњем нивоу није мали, он у потпуности одговара профитном потенцијалу ЕПЦГ. У сваком случају, један од основних чинилаца коначне одлуке о начину исплате биће и потреба да се не поремети стабилност нашег буџета”, навела је Секулићева.

Према њеним ријечима, активирањем пут опције отпочео је стратешким уговором предефинисани поступак преноса акција А2А држави, што значи да се ове двије стране практично налазе у предуговорном односу који подразумијева пренос 41,7 одсто акција, за износ од 250 милиона еура у седам једнаких годишњих рата.

“То је основна линија дјеловања и Влада ће је, као озбиљан пословни партнер, поштовати. Уговор предвиђа и могућност да се појави треће лице, дакле, потенцијални нови партнер, који би под одређеним условима био укључен у процес. Дакле, пред Владом стоје најмање двије могућности и наша је обавеза да пажљиво, до крајњег рока, сагледамо оне најбоље у интерсу енергетског сектора. Рок за уплату прве од седам рата је 1. мај 2018. године. Добро је што је продаја акција од стране италијанске компаније А2А побудила интересовање реномираних енергетских компанија. То потврђује вриједност наше енергетске компаније и њен преносни потенцијал”, истакла је она.

У овом тренутку, истиче она, Влада доследно спроводи уговорне клаузуле везано за реализацију пут опције, односно пренос акција А2А на државу.

“Нови стратешки партнер у ЕПЦГ може се тражити на више начина, али то ни у ком случају није пука продаја акција А2А трећем лицу, јер те акције више немају управљачка права. Дакле, само у случају да држава буде заинтересована за новог партнера, увјерена у његове квалитете и додатну вриједност коју може донијети, може се очекивати ново стратешко партнерство. Вјерујем да из искуства са А2А можемо доста тога да научимо у овом домену. Наш приоритет у овом моменту је обезбиједити квалитетан и проактиван менаџмент у ЕПЦГ”, навела је она.

Став Владе по питању куповине акција Рудника угља Пљевља (РУП) је познат -РУП треба да буде дио ЕПЦГ, јер заједно чине једну технолошку цјелину.

“ЕПЦГ је, још док је на њеном челу био италијански менаџмент, показала заинтересованост за улазак у власничку структуру РУП-а куповином акција, јер би то значило постизање веће синергије и оптимизације рада субјеката термоенергетског сектора у Црној Гори. Не смијемо заборавити значај који РУП има за енергетски сектор Црне Горе од њега креће наша енергетика. Управо свјесни тога, заступаћемо став о тијесном повезивању ових енергетских субјеката, а уколико о томе не буцемо одлучивали сами, већ са евентуалним стратешким партнером, сигурна сам да по овом питању не може бити несугласица. Право рјешење се просто само намеће”, истакла је она.

Јасно поручује и да Влада неће одустати од градње другог блока.

“Термоенергетски потенцијали Пљеваља се морају користити. Нови енергетски објекат у Пљевљима се мора градити, јер први блок термоелектране, иако је у одличном стању, датирајош из 1982. године. То је став Владе који се није промијенио, нити ће се мијењати, без обзира на све промјене које се дешавају унутар и ван компаније. Знате да је ЕПЦГ довела процес реализације овог пројекга до тачке у којој се траже рјешења за одређени број питања везаних за финансирање. Дакле, његова реализација је неупитна, а о начину ћемо донијети одлуку када будемо имали све потребне одговоре у оквиру тренутног статуса пројекта”, поручила је она.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here