Насловна Насловна Секуларизам у теорији и пракси

Секуларизам у теорији и пракси

46
ПОДИЈЕЛИ

Gojko Perovic 2

Пише: Гојко Перовић

Попут већине социолошких и политиколошких појмова, секуларизам је тешко свести на неку општеприхватљиву дефиницију. Има толико различитих поимања ове идеје, и толико примјена у пракси које не личе једна на другу, а све се то, теоријски, подводи под један те исти појам секуларног друштва.

Хаберманс је примјетио како ми већ живимо у тзв. постсекуларном друштву, а још немамо усаглашен став, ни међу теоретичарима, ни међу политичарима, какво је то друштво, и какви су то политички односи које зовемо секуларним. Однос државе према црквама и вјерским заједницама, нарочито је пун неразумијевања у посткомунистичким земљама, а Црна Гора је једна од њих због двоструких кретања у тим друштвима.

Једна је тенденција да се Црква врати на мјесто са ког је насилно уклоњена незалагање за потпуну слободу вјероисповједања, право на вјерско образовање, правичан однос према хришћанском насљеђу… ), а друга је она која начелно тражи повратак из комунизма у демократију, али је сасвим задовољна и сагласна са комунистичким прогоном религије из друштва. Међу припадницима и сљедбеницима такве двије тенденције, природно, ништа није исто, и ништа се не подразумијева, када је у питању размијевање односа религије и земаљске политике.

Неразумијевање секуларизма није, дакле, плод само недовољне информисаности, злонамјерности или пуког незнања, већ и чињенице да тај појам баштини врло раличита значења. Од, рецимо, оног значења које се односи на правну одвојеност Цркве и државе, па до неких крајњих идеолошких тежњи да се религија потпуно или дјелимично искључи из друштва.

Gojko Perovic 03

У принципу, сви се слажу, да секуларизам подразумијева одвојеност Цркве и државе, али забуна настаје око питања – каква је природа ( интезитет, садржај, устројство, намјера… ) те одвојености. Већина људи зна да демократија која тежи секуларности, своје корјене, између осталог, има у јеванђелским начелима да цару припада царево, а Богу Божије ( Лк.20, 19-26 ), те да хришћани, у овом свијету, и у земаљској политици немају иостојано станиште него чекају оно „које ће доћи“ ( Јевр. 13, 14 ). Па ипак, историја је донијела прегршт заплета на релацији држава Црква.

Црква се, преко сваке мјере, што по нужди, што злоупотребом своје позиције, мијешала у ствари политичког живота, али јој ни држава није „остајала дужна“, често преузимајући на себе ингеренције саме Цркве и њеног клира. Ми у Црној Гори смо, у недавној историји, имали оба примјера, у крајњим издањима један до Његошеве смрти, други послије ње. Иако се ради о случајевима које је, дефинитивно, више диктирала нужда неповољних историјских околности него нечија лоша намјера, ради се о сликовитим примјерима мијешања компетанција Цркве и државе.

Када је ријеч о ограничењима која Црква има у једном секуларном друштву, она би се могла лако дефинисати и свести на то да ниједна црквена ни вјерска заједница не може имати право да доноси или укида законе, да издаје наредбе извршним органима, или пак да поништава одлуке суда или да врши апелацију. Међутим, у једном демократском друштву, свако, па и Црква, има право да јавном ријечју (позивима, прогласима, саопштењима…) покуша да придобије изабране представнике народа за своје ставове и идеје. А на тим представницима (политичарима) је да се одреде према црквеним ставовима, било подршком, било супрогетављањем или игнорисањем. Свакако, коначну ријеч о свему даће грађани, односно вјерници.

Gojko-Perović-09

На другој страни, када говоримо о односу државе према Цркви, ту имамо више модела које нам је изњедрила историја међусобних односа. За почетак да се сјетимо оних крајности антитеистичког секуларизма тј. борбеног атеизма, кога смо сретали у револуцијама од француске, па до оних комунистичких. У нама савременом свијету имамо различите типове секуларизма: онај тзв. ригидни који је важећи у данашњој Француској, затим умјерени секуларизам, заступљен у већини европских земаља, па рецимо дјелимични секуларизам савремених напредних демократија у којима поједине црквене заједнице имају повлашћен положај у односу на друге (нпр. Велика Британија, Грчка, скандинавске земље…).

Али и ово би била више нека теоријска класификација, јер у самој пракси, све ове принципе немамо изведене до самог краја. Нпр. у ригидном систему Француске, вјерска настава у државним школама не постоји, али је имамо у покрајнама Алзасу и Лорену, а одржавање свих храмова у тој земљи финансира сама држава. У САД, опште је познато, засједање оба дома Конгреса и Сената, почиње молитвом двојице, од државе плаћених, свештеника.

podgorica-saborni-hram-hristovog-vaskrsenja-1

Шта би био наш, црногорски, пут? Ми свакако нијесмо без историје, и без сопствених специфичности, кад је ова тема у питању. Сарадња и одвојеност су двије политичке појаве, које могу да постоје истовремено, и да тако, донесу многе добре плодове. У црногорском дрштву, Црква има своју посебност, и онда када се она не уважава, чињеница те посебности се пројављује на начин који није добар ни за Цркву ни за државу.

Ја бих послушао савјет већ поменутог философа Хаберманса који каже: „Секуларизовани грађани, уколико се налазе у улози грађана државе, не треба да негирају потенцијал за истину у религиозним схватањима свијета, нити да доводе у питање потенцијал својих вјерујућих суграђана да донриносе јавним расправама, користећи језик религије“.

У погледу односа црквених и државних институција, политичке партије и политичари не би требало да „уједињују цркве“, нити да раздвајају једну Цркву на више мањих дјелова, таман као што ни Црква не би требала да усваја европско законодавство, нити да свештеници обављају посао државног тужиоца. То је ваљда свима јасно. У ситуацији када свака од њих има аутономију да без мијешања ове друге уређује сопствено устројство, и гради сопствени идентитет, онда је, вјерујем, могућа сарадња која ће донијети друштвени напредак.

46 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  „Црква не би требала да усваја европско законодавство, нити да свештеници обављају посао државног тужиоца.“
  A ostalo ?
  Crkva nebi trebala da drži kafane , restorane , hotele , da gradi zgrade , da rentira zemljište i stanove , da posrbljuje crnogorce , da se ne sprda sa državom i njenim granicama sa skaradnim izjavama o „fildžan državi“ , da ne falcifikuje istorijske fakte bajkama , da nam ne nameće tuđe svece , tuđe barjake i grbove susjedne države, da ne četnikuje , da ne dodjeljuje ordenje avetinjama optuženim za huškanje na ratni zločin ….
  Današnja Pravoslavna crkva je crkva posrbica u Crnoj Gori , po svom karakteru nemate nikakvih dodirnih tačaka sa narodom crnogorskim , zato vas ignorišu kako državni organi tako i veliki broj pravoslavaca .U suštini vi ste anti-crnogorska i anti-državna propagandno obavještajna organizacija koja sprovodi strategiju susjedne države , što je Vlada Srbije i ozvaničila u svojim dokumentima !

  • 0
   0

   Poštovani,vjerujem da ovaj odgovor pamflet,bez trunke stida može da napiše samo neznalica.Poznavati Crnu Goru,sve njene specifičnosti,istoriju dostojnu divljenja,može samo Crkva odnosno Mitropolija Crnogorsko Primorska,zato Vam i smeta.Pozivam Vas dragi gospodine da prije ikakvih velikih odluka bitnih za budućnost Crne Gore otvorite UDBAŠKE ARHIVE.

   • 0
    0

    Poštovani , ja NIJESAM musliman već pravoslavac čija je uža familija nekada imala i Mitropolite crnogorske !
    E sad epitet neznalice lijepiti onako ofrlje je poprilično laički , vjerovatno izrečeno u ljutnji , tako da vam opraštam vašu neopreznost , ali da se vratimo na činjenice iznesene u mom gornjem postu , dakle šta je netačno navedeno ?
    Svi mi osjećamo na svoj način našu Crnu Goru , eli je pre ambiciozno dodljeljivati MCP titulu bezgrešne i jedine koja razumije „sve specifičnosti“ , a naročito našu istoriju koju ista pegla i prilagođava nekom širem kontekstu uglavnom bez valjane argumentacije i na bazi bajki , đe naša slavna istorija postaje razvodnjeni umak za predjelo drugim narodima koji je svojataju po principu „švedskog stola“ , tako da vama hvala ipak sam našu istoriju učio od naših istoričara .

    • 0
     0

     „Mitropolija Crnogorsko Primorska,zato Vam i smeta“ ?

     Bog stobom i anđeli Božji , čuš da mi smeta MCP ?
     To je van pameti , to je tkivo crnogorsko , ja samo opominjem da je to tkivo dijelom zagađeno i bolesno , da treba hitna hiruška intervencija da se sačuva ono što je zdravo i odstrani taj bolesni dio , a to se ne može etnofiletiznom i posrbljavanjem crnogorskog naroda , nametanjem tuđih svetaca i barjaka , niti trgovinom , ugostiteljstvom ili rentom , to se ne postiže slijeđenjem četništva niti komunizma , već iskrenim jevanđeljem i nikako drugačije !

     • 0
      0

      Eto u mojoj Boki Crkva Pravoslavna je uvijek imala ogromne posjede darodavce,zadužbinare koji su ostavljali,komunizam koji u sebi nosiš ne može to da shvati,TVOJA CRNA GORA JE IZVUKLA IZ SEBE ONO NAJGORE PLJAČKAŠKO I SAD TI SMETA MITROPOLIJA KOJA VRAĆA SVOJE POSJEDE,CRKVENIH HOTELA IMA U CIJELOJ GRČKOJ ALI ŠTA TI ZNAŠ KAD IZ DOLINE BOGOVA VIDIŠ SAMO NEBO I GLAD.SAD SI SE SJETIO DA PRAVIŠ CRNOGORSKU NACIJU,ŠTA JE TO OSOBENO U ODNOSU NA OKRUŽENJE ŠTO JE ČINI POSEBNOM.SJETI SE MARKA MILJANOVA KOJI VAM NIJE PO VOLJI JER JE SRBIN,ALI JE SVOJIM DJELIMA DAVNO IZAŠAO IZ OKVIRA SVOG NARODA,VEĆE STABLO OD KORIJENA.NJEGA SE DRŽI….OSTAVI SE CRKVE I MITROPOLIJE…

  • 0
   0

   Na teritoriji kanonske Mitropolije Crnogorsko primorske zive i vjeruju smo pravoslavni vjernici koji se iskljucivo pravoslavno mole, ispovijedaju, krstavaju, vjencavaju i sahranjuju u hramovima ove pravoslavne mitropolije! Najvaznija cinjenica je da u Mitropoliji Crnogorsko primorskoj nije nikad bilo raskola. Ustvari tu drugih pravoslavaca nema. Pokusaj osnivanja crnogorske sekte propao je jer ona nema sljedbenike. Lako je prepoznati ateisticke komentare, ma kako oni bili u oblandama.

   • 0
    0

    Вараш се, има других православаца, верника СПЦ а не МПЦуЦГ или ПЦуЦГ како се стидно зовете, тј како је 2006те у колумни Мишкових Вијети Гојко Перовић прекрстио цркву и у име црногорске етнократије одговорио европским институцијама на констатацију да `СПЦ и даље постоји на територији ЦГ`.

    • 0
     0

     Mitropolija Crnogorsko primorska pripada Saboru Srpske pravoslavne crkve uvjek i na svakom mjestu i to nije nikome pravoslavnom i znavenom. Ovi drugi koje spominjes su otpadnici od SPC i raskolnici u pokusaju, (ziloti, artemijevci….), uostalom los i beznacajni pokusaj pravljenja stete pravoslavnoj SPC.

 2. 0
  0

  „drazo„ glupane balijski, nemoj se samo ti busat crnogorstvom.i boriti se za crnogorske pravoslavce. Vas 30% manjina i polutana iz mijesanih brakova, zajedno sa nasih 20% izroda komunistickih i ateistickih, vladate sa 100% Crne Gore.

 3. 0
  0

  U suštini vi ste anti-crnogorska i anti-državna propagandno obavještajna organizacija koja sprovodi strategiju susjedne države , što je Vlada Srbije i ozvaničila u svojim dokumentima !

  Bravo majstore, neka si sasuo sve u lice, Dosta su vas ovi Srbi … (ne mogu lajati, zbog o. Gojka).

 4. 0
  0

  За сваку је похвалу кад муслимани дају себи имена типа Дража.То се зове љубав према прецима.Можда је теби Мишо то име грдно али нашем секу тур… и није.Има ту нека ,, тајна веза,,.Шта би тек било да му је псеудоним не дај Боже Карађорђе.

 5. 0
  0

  U što se Bokelj naśekira bože mili , oladi se malo u to more iźede se vas od jeda .
  Od 90 Bokelj se posrbi i sad ubjeđuje crnogorce da nijesu to što su , he , he, ka ona basna o onoj lisici što bez repa osta , ha, ha, a makse tamo .
  Stari smo mi narod dukljanski , zetski pa crnogorski , ne śekiraj se ti za nas , muke su na tebe viđu .

  • 0
   0

   Samo Ti meni stoj u brda i ne brini za Boku izdržala je sve okupatore…..toliko ste stari da ste posenili zaboravili ime i prezime….odete pa se ne znate vratit …

   • 0
    0

    Ma samo opušteno Bokelj , vidiš sad si bolje čim se u more smoči, samo redovno glavu kvasi i sve će biti ok .
    A vidim puna Boka okupatora , neka jeli Bog da da se ponešto zaradi .
    Nego bi tebe bilo ljepše da neđe radiš nego što visiš po portalima , a i ja ću uskoro da okupiram Boku, a se novca dokopam .
    Svako dobro brate , i kvasi glavu redovno

    • 0
     0

     Zaradi Podgorica prodajući sve u Boki a što nebi prodavali kad nisu emotivno vezani,palo im sneba,Dukljanin uči nekoga da radi ha ha ha ha,nemoj silazit majke ti ostani jer nigdje nebo nije tako plavo,ovce bijele,vatra gori,majka čeka ha ha ha.Terapije su ti uspješne to Ti moram priznati,uhvatih sebe,raspravljam se sa udbašom….neću više,živio mi sto godina ja se idem kupat a ti nemoj kosit po vrućini….

     • 0
      0

      Bogomi ti nije lako druže , toliko frustracije i antagonizma nositi u sebi je teško do zla boga , džaba i more , plaže , zalasci sunca kad se śekiraš toliko . Probaj sa vremena na vrijeme nakon lađenja glave da odeš u kakvu šumu da se dobro izburuličeš, i piši ođe redovno dako izbaciš to iz sebe , iźede se vas .

     • 0
      0

      ne kose oni nego bleje ,za to su majstori,za sve ih je Bog dao,a najvise za nauk ostalom rodu, kavi ne trebaju da budu ljudi,u stvari ziva bica.

 6. 0
  0

  G. Perovicu,
  Nije – i nikada nece – postojati opasnost za pravu religiju/vjeru. Jer ona nije “od ovoga svijeta”. Problem je sa laznim vjernicima i crkvama – kao sto je, po svemu sudeci, vasa? Vas bog je u naciji (“srpstvu”) – a pravog Boga ste zaboravili. Nazvali ste crkvu “Srpska”? Objasnite nam u cemu je “srpsko” hriscanstvo razlicito, ili mozda bolje, od Hriscanstva Isusa Hrista? Vi zapravo ni nemate “Hriscanstvo” u imenu vase crkve – vi ste samo “Srpska” “Pravoslavna” Crkva? Ili se vi stidite imena Hristovog? Zasto su vam nacija („srpstvo“) i “carstvo dusanovo” – idoli – vazniji od zapovijesti Isusovih? Zar ne vidite podijele i mrznju koju sirite medju ovim narodom? Ali, ne zelim da ulazim u politiku. Cemu? Da bih citao prostacke uvrede od vasijeh “hriscana”? Lijepu ste pastvu podigli? Srca su im puna mrznje prema svojim najblizim. Citate li komentare vasih „vjernika“ na ovom portalu? Je li to “hriscanska ljubav” koje propovijedate?

  Rekao sam da pravu religiju niko ne moze da unisti. Zasto? Jer, prava religija – nije ni u crkvama, ni vjerama. Nije ni u sekulariznu ili ateizmu. Prava religija je iznad crkava i vjera. Njen Hram je ljudsko Srce. Cisto i puno ljubavi – “Isusove Ljubavi”! Mozda je to najljepse objasnio jedan od rijetkih istinskih vjernika – Ibn Arabi:

  “Moje je srce postalo sposobno poprimiti bilo koji oblik, ono je pasnjak za gazelle i samostan hriscanskih monaha, i hram idola i Kaaba hodocasnika, i svitak Tore i knjiga Kurana. Ja slijedim religiju Ljubavi, bez obzira kojim putem krenule njene kamile/deve. Moja religija i moja vjera prava su religija!”

  Mozete da mnozite te vase “hriscane”. Mada, nikada nije bilo vise ljudi koji sebe nazivaju “hriscanima” a pravih Hriscana skoro da i nema vise? “Posljednji Hriscanin je umro na krstu”(Nice)? U svakom slucaju, sudeci po vasim djelima, vi ste lazni hriscani. Vasa Crkva nije hriscanska crkva. Vasa religija nije „Hriscanska“ (sami kazete da je vasa vjera “svetosavlje”?). Vasu Crkvu ne treba spasavati od ateizma i sekularizma – ona je vec postala sekularna, ideolosko-politicka organizacija. Sa ogromnim poslovnim investicijama u gradjevinarstvu, hotelijerstvu, itd. Sve bogatija u parama i posjedima – sve siromasnija u (pravoj) vjeri?

  „I kad iziđe (Gospod) na put, pritrča neko, i kleknuvši na kolena pred Njim, pitaše Ga: Učitelju blagi, šta mi treba činiti da nasledim život večni? A Isus mu reče: Što me zoveš blagim? Niko nije blag osim jednoga Boga. Zapovesti znaš: Ne čini preljube; ne ubij; ne ukradi; ne svedoči lažno; ne čini nepravde nikome; poštuj oca svojega i mater. A on odgovarajući reče mu: Učitelju, sve sam ovo sačuvao od mladosti svoje. A Isus pogledavši na nj, omilje mu, i reče mu: Još ti jedno nedostaje: idi prodaj sve što imaš i podaj siromasima; i imaćeš blago na nebu; i dođi, uzmi krst svoj i hajde za mnom. A on se snuždi zbog ove reči, i otide žalostan; jer beše vrlo bogat.
  I pogledavši oko Sebe Isus reče učenicima Svojim: Kako je teško bogatima ući u Carstvo Božije! A učenici se zapanjiše na reči Njegove. A Isus opet odgovarajući reče im: Deco, kako je teško onima koji se uzdaju u bogatstvo ući u Carstvo Božije! Lakše je kamili kroz iglene uši proći negoli bogatome u Carstvo Božije ući.
  A oni se veoma čuđahu govoreći u sebi: pa ko se onda može spasti? A Isus pogledavši na njih reče: Ljudima je to nemoguće, ali Bogu nije; jer sve Je moguće Bogu“ (Mk. 10,17-27).

 7. 0
  0

  Dragi moj Bokelj , nijesam na žalost iz „Doline Bogova“ ali volim otići na Cetinje , nekako mi odiše istorijom , tradicijom , ponosom i dikom , baš je dolina Bogova !
  Vazde kad odem tamo kod prijatelja lijepo se osjećam , pa tako jednom dok smo šetali put Orlova krša pozvah ih da svratimo u Cetinjski Manastir i poklonimo se odru sv.Petra Cetinjskog , na šta mi odgovoriše da „oni ne ulaze tamo“ ?
  Zašto ne „ulaze tamo“ ? Pa to je njihov Manastir ?
  Pa zbog takvih kao Ti moj dragi Bokelj što od jevanđelja napraviste posrbljavanje , trgovinu , ugostiteljstvo i građevinarstvo , baš je lijepo popiti Jelen pivo u crkvenu kafanu ?
  A tebi velika HVALA što si komentarima potvrdio svaku moju zamjerku , samo reći :
  „SAD SI SE SJETIO DA PRAVIŠ CRNOGORSKU NACIJU,“, odslikava čitav spektar ponižavanja mog naroda od svoje MCP , ta čitava jadna teza o „kopiladima komunizma , nakotu , okotu , đavoljoj naciji“ niti je hrišćanska a još manje ljudska , a ti si je isti naučio nesretnih 90-tih od SPC-MCP .

 8. 0
  0

  Tako da moj dragi Bokelj u svoj ovoj priči personalno Ti nijesi ni najmanje bitan , što sam htjeo postigao sam rekavši „u brk“ Gojku Peroviću sve ono što je današnja naša MCP u suštini , pa da ponovim :

  „vi ste anti-crnogorska i anti-državna propagandno obavještajna organizacija koja sprovodi strategiju susjedne države , što je Vlada Srbije i ozvaničila u svojim dokumentima ! “

  A tebi još jednom hvala što si svojim komentarima potvrdio da je ovakva MCP nije crkva naroda crnogorskog , već samo vas posrbljenih , koji u suštini nijeste ni vjernici čim ne poštujete Božje zapovjesti , pa da te podsjetim : „Deveta božija zapovest NE SVEDOČI LAŽNO NA BLIŽNJEGA SVOGA !“
  A sad pročitaj gore šta si sve o meni napisao .

 9. 0
  0

  Прочитах овај твој коментар Данило и изненадих се.Обратисте се оцу Гојку онако с висине нимало Хришћански иако су Вам уста пуна ,,Хришћанске љубави,,.Откуд ти то да је ,,наш Бог у нацији,,.Како ти рече ,,Српству,,.Или ти по свему судећи засмета управо то – ,,Српство,,.Ваљда знаш да су православне цркве аутокефалне.По тој логици би ти сметале и Грчка и Бугарска… Али не, теби смета – ,,Српска,,.О каквом то Душановом царству збориш.И какве то везе има са ,,Српским православљем,,.Не носимо у називу цркве Душаново царство.Али ту је твоја зла намера.Иначе by the way та црква коју толико мрзиш једино њега ( цара Душана ) није канонизовала.Замераш да у називу цркве нема Христа.Боже о чему ти причаш?Па управо Исус Христос оваплоћени Логос који живи са нама у Духу Светоме је глава цркве православне самим тим и Српске. Ниједна православна а ни католичка црква није у свом имену ставила име Господа нашег јер се то само по себи подразумијева.Слажем се да је храм Господњи у срцу сваког вјерника али ништа ново ниси рекао.То пљување да нисмо Хришћани више говори о теби него другима.Јер требао би да прије видиш балван у свом оку него ли трун у оку другога.

 10. 0
  0

  Željan pažnje Draža piše,a piše jer je sin oficira sa pedigreom,komunističkog revolucionara,službenik DB,traume iz djetinstva.Laž i otac laži su tvoji hramovi nemaš ti u manastiru nikoga,jahanje popova ,krađa crkvene imovine,vrijednih ikona,dragulja,onaj nesretnik što je rekao da će baciti Čudotvorca niz grede,streljanja bez suda,PRAVLJENJE NACIJE NA PARTISKOM SASTANKU POD TAČKOM RAZNO,TO SU TVOJI HRAMOVI I SVETINJE.Nisi mi odgovorio šta čini osobenost crnogorske nacije osim odluke M Đilasa.Ja nisam posrbljen no ti pocrnogorčen zajedno sa tvojim drugovima koji kažu da je njihovo cijelo Cetinje osim Manastira,o ludaka, a bez Manastira je Cetinje katun jadan ne bio.Samo još da ti kažem od nove godine si u penziji,DB se rasformira a nisi lud da ovako pišeš iz kuće.

  • 0
   0

   Dragi moj Bokelj , još jednom ti hvala što ponovo potvrđuješ moje teze o MCP , a sad pročitaj ponovo šta si napisao :
   „Željan pažnje Draža piše,a piše jer je sin oficira sa pedigreom,komunističkog revolucionara,službenik DB,traume iz djetinstva.Laž i otac laži su tvoji hramovi nemaš ti u manastiru nikoga,jahanje popova ,krađa crkvene imovine,vrijednih ikona,dragulja,onaj nesretnik što je rekao da će baciti Čudotvorca niz grede,streljanja bez suda,PRAVLJENJE NACIJE NA PARTISKOM SASTANKU POD TAČKOM RAZNO,TO SU TVOJI HRAMOVI I SVETINJE“ ,
   pa se sjeti „Deveta božija zapovest NE SVEDOČI LAŽNO NA BLIŽNJEGA SVOGA !“
   Sjeti se da ne znamo ništa ni o sebi , sem kad nas nešto raduje ili boli , a tek o drugima pojma nemamo !
   Svaku sreću i brzo ozdravljenje ti želim .

 11. 0
  0

  Dragi moj Bokelj , da ti odgovorim ako možeš dobaciti do toga da shvatiš :
  Narodi se dakle formiraju u procesu socio – istorijskog, društveno – ekonomskog i kulturno – jezičkog razvitka shodno tome, oni neprekidno dograđuju svoj etnički profil odnosno postaju, a u toku više stoljeća, a možda i milenijuma.
  Pitanje kada su postali Crnogorci ili bilo koji drugi narod deplasirano je, kao što je bez smisla i pitanje kad su nastale određene flore i faune, ako se ne uzmu u obzir čitave geološke epohe. Narod je takođe živi organizam u kome svaki konkretni istorijski događaj ulazi u njegovu memoriju, igra neku ulogu u njegovu razvitku i nastajanju. Na sličan način kao što živa ćelija pamti sveukupni pređeni put evolucije, ugrađuje ga u svoju genetsku šifru i prenosi na nove generacije, tako se i svaka narodna cjelina odnosi prema pojedinim karikama i etapama razvitka. U svijesti narodne zajednice ništa se ne gubi, svaki događaj postaje značajan i ulazi u proces njenog aktivnog preobražaja i razvoja.

 12. 0
  0

  Za Crnogorce kao ni za druge narode ne može se reći da su postali u nekoj konkretnoj fazi svoje istorije. Ispravno je kazati da je svaka od pređenih etapa u razvoju crnogorskog naroda, s manje ili više uspjeha, ugrađena u njegov nacionalni karakter.Uvažavajući pretpostavku da je narod istorijska, a ne rodovska kategorija, dovoljno je pozvati istoriju u pomoć da bi se ovo pitanje konačno razjasnilo. I ukoliko smo se opredijelili za stav da je konstituisanje naroda posljedica u velikom broju sjedinjenih: teritorijalno – ekonomskih, državno – administrativnih, idejnih, klasnih, vjerskih, jezičkih i kulturnih činilaca, domaćeg odnosno stranog porijekla i to u ogromnim vremenskim distancama, onda je jasno da istorija formiranja svakoga naroda, pa i crnogorskog započinje trenutkom formiranja njegove istorije. Prema tome, za početnu etapu u procesu formiranja crnogorskog naroda treba uzeti i vrijeme kada nije bilo ni pomena od njihova imena. Valja poći od prvih stanovnika starobalkanskog tipa koji su naselili prostor današnje Crne Gore.

 13. 0
  0

  Crnogorci su uglavnom postali od onog slovenskog plemena ili saveza plemena, koja se doseliše u rimsku provinciju Prevalis od 6-og vijeka nazvanu Dioklejom, u 11-om Zetom, i najzad Crnom Gorom, od koga su dijelom sačuvali i današnji jezik. Postali su u vrijeme snažno organizovane zetske države feudalnog tipa koja je pod knezom Vojislavom oslobodila Zetu od vizantijske uprave, u vrijeme njegova sina Mihaila dobila znake kraljevske vlasti i najzad pod Bodinom osvojila: Rašku, Bosnu, Hum i Trebinje.Crnogorci su se formirali kao veoma razvijeno društvo feudalnog tipa kroz osobeni i relativno autonomni društveno administrativni položaj Zete u sastavu srednjevjekovne države Nemanjića. No, u kapital iskustva crnogorskog naroda spada osamostaljivanje Zete i njeno izdvajanje ispod vlasti poslednjih Nemanjića, zaslugom Balšića vlastelina. Crnogorci su se formirali i u onom prelomnom trenutku kada je Ivan Crnojević poslije ogorčenog otpora Turcima u tzv. Donjoj Zeti prenio svoju prestonicu u Gornju Zetu i na Cetinju osnovao manastir koji će Crnogorcima kroz vjekove poslužiti kao središte njihove nezavisnosti i duhovni inspirator slobode.

  • 0
   0

   „Crnogorci su uglavnom postali od onog slovenskog plemena ili saveza plemena, koja se doseliše u rimsku provinciju Prevalis od 6-og vijeka nazvanu Dioklejom, u 11-om Zetom, i najzad Crnom Gorom, od koga su dijelom sačuvali i današnji jezik. “

   хахаха,па ви сте шампиони,само кад би се још коначно договорили (сами са собом) што сте ?
   Дукљани,Зећани,Црногорци или пак Монтенегрини ?Некако пречесто мијењате своје име.Наравно под „страним“ утицајем.
   Кад вам „извањци“ дођу брзо се прилагођавате. Кад су били Римљани и Грци(Византијци) били сте Дукљани.Кад вам дођоше Срби постадосте Зећани и Црногорци,кад стигоше Италијани постасте Монтенегрини.Ајде искрено па каква сте ви то „неовисна“, јуначка и несагињујућа нација која тако брзо мијења сопствено име ?
   А кад уђу Американци ускоро, оћете ли да будете Монтенегринс или МОНТЕНИГЕРС ? 🙂

   • 0
    0

    Miloše legendo , pušti ti nas , znamo mi o sebi dovoljno , no me inspirišu i odusevljavaju neki običaji vas srba , naročito iz pomoravlja i Vranja , pa bih želio učestvovati u vašem običaju strndžanja, pa da te zamolim da me ubačiš nekako .
    Unaprijed hvala brate !

    • 0
     0

     Osvoji oni Djokas Vimbledon i jos se ponosno pohvali da je Srbin.Dje nama dopade ovi veliki covjek a ne ovijema simijama montenegrinskim u pacoti cipele od po metra.

 14. 0
  0

  Crnogorci su, dakle, izgradili svoj narodni karakter u brojnim bunama i pokretima i naročito od početka 17-og vijeka predvođeni mitropolitima iz raznih plemena, koji su uz to bili svetovni autoriteti. Formirali su se u neprekidnim ustancima brđanskih plemena protiv osmanske vlasti u 16. i 17. vijeku, oslobodilačkim pokretima i učešću u velikim hrišćanskim koalicijama u doba kiparskog, kandijskog i morejskog rata. Crnogorci su postali i za vladavine vladike Danila Petrovića kad su svenarodnim ustankom raskinuli poslednje pravno-imovinske obaveze prema Otomanskoj imperiji započinjući široku oslobodilačku aktivnost. U postanak crnogorskog naroda treba uključiti period velikih bojeva za slobodu od Careva Laza 1712. do pobjede nad Mahmutom Bušatlijom 1796.g. koja je posebno bila značajna za integraciju brđanskih plemena u crnogorski državni korpus. Njih je stvorila institucija Zbora crnogorskog koji je ujedno označavao i djelimičnu restauraciju državno-pravnog poretka iz doba srednjevjekovne Zete. Postanak Crnogoraca treba vezati i za trenutak izbora Centralne komisije, odnosno zajedničke vlade Bokelja i Crnogoraca formirane u Dobroti 1813. godine.

  • 0
   0

   Crnogorci su dakle sebe izgradili kroz velji rat Crmničana protiv Crne Gore gdje samo u kući Plamenaca pod krpu slanine gine 25 Martinovićah,ili kad samo u jednom danu pogine 6 Crmničana pljačkajući Paštroviće koji svoju autonomiju imaju zapisanu na dokumentu iz prve polovine 15-og vijeka a koji se poziva na stariji. Crnogorci su sebe izgradili kad donjekrajci u Cetinjskom polju pljačkaju Manastir a Vladika traži arbitražu i akciju Turske administracije iz Skadra koja izlazi na Cetinje i sprovodi 25 po guzici,a Centralna komisija Boke i Crne Gore je opet na najmanje ravnopravnoj osnovi po broju članova sa Sv Petrom kao Predsednikom,čije poslanice obavezno pročitaj,kako Kotorani vide Crnogorce i šta o njima govore,pročitaj Mijuškovića,Dr Komara pročitaj da vidiš napore Naroda i Crkva za oslobođenje otkriješ ko je Jovan Kantula,Pajsije Janjevac,otkriješ recimo Turske arhive,Venecijanske,Dubrovačke..

   • 0
    0

    Ponovo te uvatilo, trkom se bući u more , pa do šume da se izburuličeš, pa se vrni amo da nam objasniš ulogu Mike Alasa u odricanju od kraljevskog trona princa Đorđa Karađorđevića , a u korist brata Aleksandra ?
    Možeš i da nam objasniš vas običaj strndžanja, pušti ti crnogorce , drž se tvojih srba .

    • 0
     0

     Ti nemaš čin u tu vojsku DB-ovsku ti možeš kako hoćeš,a Đorđe Petrović je iz Vranja,Danilo Petrović iz Bosne.Miliji mi ovi Bosanac što je skako na sestre i žene svojih podanika i to platio glavom,nego Aleksandar Vasojević e kukala vam majka podrepaška….

 15. 0
  0

  Crnogorci su se snažno pojavili na balkanskoj pozornici u toku 19-og vijeka opirući se brojnim ratnim pohodima turskih paša i vezira. Posebno u velikom ratu 1876 – 1878. postali su subjekt evropske ratne scene. Crnogorci su se kao narod izgradili u ratničkoj tradiciji gotovo neograničene siline pred kojom je i neprijateljska strana imala poštovanje. Formirani su u viševjekovnoj epskoj tradiciji usmenoj izgrađenosti koju sažeto izražava sintagma čojstvo i junaštvo.Nastali su i razvili svoj nacionalni dignitet i u okviru originalnih ćelija društvenog života nazvanih plemenima. Crnogorsko pleme, kao teritorijalno-ekonomska cjelina razvila je poseban tip demokratskih odnosa u kojima je došla do izražaja samouprava tradicionalnog tipa i pogled na svijet koji je ličnu slobodu pretpostavljao svim drugim vrijednostima. Crnogorsko pleme je odigralo značajnu ulogu u nacionalnom formiranju Crnogoraca, dijelom kao vojna organizacija namijenjena odbrani od spoljnih neprijatelja, a dijelom kao čuvar glavnih vrlina narodnog duha: običaja, prava, religije i morala.

 16. 0
  0

  „Crnogorska nacija formirana je tokom vjekovne borbe crnogorskog naroda, na osnovu njegovih ekonomskih, kulturnih i državno-pravnih posebnosti“ !
  Što reče vladika Vasilije Petrovića, a naime da na Balkanu postoji „jedini slobodni principat crnogorski“, odnosno da Crna Gora nije pokorena „ni od Turaka ni od Latina“. U pismu ruskom kancelaru Veroncovu, Njegošev predak je isticao da ukoliko propadne Crna Gora onda će:“ Albanci, Makedonci, Bosanci, Srbi i Bugari….od nesnosnog turskog ugnjetavanja izgubiti nadu u izbavljenje.“ Nemamo nijednog značajnijeg Njegoševog iskaza u poeziji ili državničkoj korespodenciji koji nije stavljen u funkciju ove ideje. Tu se sastoji i načelan pjesnikov odgovor na pitanje kada su i kako postali Crnogorci.

 17. 0
  0

  …и весели Станко Иванов вам се почка у Зету и направио санџакат. Е све вам је такво.

 18. 0
  0

  U Njegoševom pjesničkom jeziku, kao i u njegovoj praktično – političkoj djelatnosti srpstvo je idejna, vjerska, i kulturno-istorijska datost, interpolovna svijest u jednoj etapi razvoja crnogorskog naroda u složenim srednjevjekovnim prilikama, da bi u doba otomanske najezde ova svijest postala oslonac oslobodilačkoj ideji na širokom prostoru pravoslavnih populacija, ojačala i uvriježila se kao pragmatičko borbeno sredstvo za okupljanje ne samo pravoslavnog, već u najširem smislu hrišćanskog i slovenskog svijeta, naroda Balkana uopšte.

  Veoma lijepo rečeno za onoga ko umije da čita , pa da shvati smisao , a za posrbljeni mozak čisto sumljam u kapacitete ganglija .
  Svako dobro moj dobri Bokelj , i brzo ozdravljenje .

 19. 0
  0

  O Nidžo moj dobri , kako si ti sad , što se rabota po Njemačkoj , ima li vrućine , oli skoro doditi u đedovinu .
  Drž se lada moj dobri Nidžo zna na ovu vrućinu svašta čoeku pasti na pamet , ako je ima uopšte .
  Nije tebe lako nimalo .
  Bratski pozdrav iz Montenegra!

 20. 0
  0

  Пацови карадачки, колика вам је дневница? Добијате ли кеш или замрзнуте буткице?

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here