Насловна Друштво Сејдиновић: Информер не продавати у кругу од километар око школа

Сејдиновић: Информер не продавати у кругу од километар око школа

1
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Вукашин Обрадовић рекао је да је после приватизације и циклуса пројектног финансирања медија, Србија постала медијски „феудски посјед“, који дијели неколико породица.

Вукашин Обрадовић сматра да се актуелно вријеме не може поредити са деведесетим годинама, јер ако се узме у обзир слободан простор за критику испоставља се да је у вријеме режима Слободана Милошевића било „више слободе медија“.

„Свједоци смо потпуне контроле медија, смањења простора за друштвени дијалог, који је потпуно протјеран из јавне сфере. Но, после дугог периода ћутања и анемије, ово је покренуло солидарност међу новинарима и сада се боримо за своје достојанство, а против притисака, малих плата и тортуре“, рекао је Обрадовић у Новом Саду.

Предсједник Независног друштва новинара Војводине Недим Сејдиновић представио је резултате истраживања Медијске коалиције, сажете у Бијелој књизи конкурсног финансирања, према којима постаје видљиво да је Србија у 2014. години, после доношења новог сета медијских закона, доживела раст у сфери медијских слобода, али да се тај раст у 2015. „поново сурвао“, и да ће се пад наставити у 2016. години.

Према ријечима Сејдиновића, медији у Србији су дотакли „дно медијског простора“ до те мјере да би „информативни програм телевизије Пинк требало почети емитовати после поноћи, а да се дневне новине Информер не би смјеле продавати у кругу од километар око школа“.

Додао је да је да власт у Србији не разумије ни појам јавног медијског сервиса, што се очитава у изјавама типа „народ је на изборима рекао мишљење, па шта је онда чудно што се спроводе смјене у медијима“.

Директорка Новосадске новинарске школе (ННШ) Дубравка Валић Недјељковић сматра да су кључни проблеми медија у Србији, али и у цијелом региону, спровођење медијских реформи, транспарентно финансирање медија, транспарентност власништва, уређивање области оглашавања државе у медијима и слично.

Једна од смијењених новинарки Радио телевизије Војводине РТВ Сања Кљајић рекла је да нико од новинара који су покренули инцијативу Подржи РТВ није планирао да прави протесте и да окупља хиљаде грађана, већ да су прво писмо послали сматрајући да у јавном сервису не сме да буде необразложених потеза и смјена.

„Протести су кренули када нисмо добили ниједан одговор и када су грађани схватили да је РТВ заправо њихов и да је до сада испуњавао њихов интерес“, казала је Кљајић.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here