Насловна Друштво Шегрт: КЦЦГ у мањку специјалиста из више области

Шегрт: КЦЦГ у мањку специјалиста из више области

0
ПОДИЈЕЛИ

Клиничком центру Црне Горе (КЦЦГ) недостају специјалисти из више области сматра министар здравља Будимир Шегрт, наводећи да грађани ипак имају квалитетну и ефикасну здравствену заштиту из тих грана медицине.

KCCG 1

Посланик Демократског фронта Вељко Васиљевић данас је у парламенту, у оквиру посланичких питања, питао министра који стручни кадар је у дефициту у КЦЦГ и како ће се попунити те празнине за боље функционисање служби на шта је Шегрт одговорио да тренутно у КЦЦГ недостаје оптималан број љекара за хирушке гране, укључујући дјечју ортопедију, офталмологију и неурохирурхију.

Он је рекао да из области интерне медицине тренутно нема довољан број неуролога, инфектолога, хематолога, и неонатолога, преноси Мина.

„Поред овога грађанима се пружа квалитетна и ефикасна здравствена заштита из ових грана медицине, на два начина-ангажовањем специјалиста из окружења и закључивањем уговора Фонда за здравствено осигурање са здравственим установама које располажу кадром за те области“, одговорио је Шегрт.

Како је додао, Планом људских ресурса, који је за период 2013-2022 године донијела Влада, утврђено је повећање броја специјалиста у здравственом систему Црне Горе по глави становника.

„У том смислу Министарство и КЦЦГ су током 2013. и 2014. године за потребе те установе одобрили укупно 79 специјалиста и 24 уже специјализације“, навео је Шегрт.

Васиљевић је позвао Шегрта да ненајављено обиђе здравствене установе и види колики су редови и чекања и проблеми грађанам напомињући да се на заказивање често чека од три до шест мјесеци и да је то проблем и за здравог а не болесног.

Како је раније упозорио предсједник Синдиката доктора медицине Владимир Добричанин, у Црној Гори фали око 640 специјалиста, а ове године из Клиничког центра је отишло шест специјалиста од којих су неки са преко 30 година радног стажа.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here