Насловна Друштво Шеф АНБ-а редовно на вези са Браном Мићуновићем

Шеф АНБ-а редовно на вези са Браном Мићуновићем

4
ПОДИЈЕЛИ

Директор Агенције за националну безбједност Дејан Перуничић признао је да се сријеће са контроверзним бизнисменом Браниславом Браном Мићуновићем, казао је члан ГО Демократске Црне Горе Велизар Калуђеровић.

Он је то објелоданио гостујући у емисији „Начисто“ на ТВ Вијести, тврдећи да је Перуничић то признање изнио на сједници скупштинског Одбора за безбједност у прошлом сазиву која је одржана у јулу минуле године.

Калуђеровић је објаснио да су чланови одбора, сходно својим надлежностима, приликом контролног саслушања постављали питања шефу АНБ-а. Калуђеровић га је питао да ли се као директор Агенције за националну безбједност сусријеће са особом која у укупној јавности Црне Горе слови за најпознатије лице из области криминалног подземља.

Вјерујем да ће грађани и без помињања имена лако препознати о коме се ради јер се то лице и то име најчешће помињу Брано Мићуновић. Дакле, директно сам га питао: да ли сте имали сусрете са Браном Мићуновићем? Прво је покушао да избјегне одговор, али када сам поновио питање, признао је да јесте“, испричао је је Калуђеровић.

Како је додао, одговарајући на његова питања, Перуничић је рекао да са Мићуновићем није у родбинским или кумовским везама.

Рекао је да не одбија да се сријеће са било ким ко жели са њим да се сретне. Нека јавност цијени колико је потребно и колико је нужно да директор АНБ-а сједи и вјероватно пије кафу са таквим лицима“, рекао је Калуђеровић.

Дружење директора АНБ-а не би било спорно да се не ради о лицу које је у бијелој књизи, оној коју је сачинила управо његова служба, означено као шеф мафије.

Против контроверзног црногорског бизнисмена у Барију је вођено више поступака и суђено му је за најтежа кривична дјела. Поред њега, италијанско тужилаштво је оптужило неколико држављана Црне Горе и Србије за мафијашко удруживање.

Према документу из 2012. године, који је потписала судија Сузана де Фелиће, дио кривичних дјела која се приписују оптуженима, а који се тичу истраге коју је спровело тужилаштво у Напуљу, проглашен је застарјелим. У питању су дјела шверца цигарета, односно растурања страних дуванских производа на територији Републике Италије. Тужилаштво у Напуљу је 2005. године све списе предмета предало тужилачким органима у Барију, гдје је поступак обједињен.

Тужилаштво из Барија сада терети Бранислава Брана Мићуновића, Веселина Баровића, Бранка Вујошевића, Душанку Јекнић Пешић и Андрију Драшковића за стварање криминалне организације. На списку осумњичених раније је био и доскорашњи црногорски премијер Мило Ђукановић, који је у списима тужилаштва означен као шеф организације, али је он изостављен из процеса због имунитета државног званичника.

Италијански тужилац Кармело Рико раније је предао суду транскрипте разговора осумњичених, а послије тога су адвокати окривљених црногорских и српских држављана Бранислава Брана Мићуновића, Веселина Баровића, Бранка Вујошевића, Душанке Јекнић Пешић и Андрије Драшковића затражили од судије да званично одбаци транскрипте прислушкиваних разговора као доказ јер су њихови клијенти прислушкивани мимо закона.

Мићуновића су медији и истражни органи из региона повезивали са бројним ликвидацијама, али и са другим кривичним дјелима.

Сумњичен за брутално убиство

Мићуновић је довођен у везу и са убиством Радована Ковачевића, који је прије више од деценију ликвидиран испред Ургентног центра у Подгорици.

Мићуновић је 2004. ослобођен оптужбе за убиство испред Клиничког центра Црне Горе 2001. јер није било свједока који би потврдили да је он убио Ковачевића.

Свједоци су одбили да потврде тадашње сумње полиције иако су били присутни када се десио тај злочин.

4 КОМЕНТАРИ

 1. 1
  0

  Nista cudno za Crnu, i on kao i mnogi drugi sastaje se sa sefom.
  Dugacak je spisak njegovih zlocina, ako ikada isplivaju na povrsinu.
  Sve ovo je jadno i ponizavajuce za takozvanu drzavu.

 2. 0
  0

  Ne vidim što je tu čudno, pa on izdaje naređenja svim našim funkcionerima i ministrima i za to vrijeme ne smiju da gledaju u njega nego u pod!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here