Насловна Друштво Седморица фугираних

Седморица фугираних

0
ПОДИЈЕЛИ

piloti

1. За пад хеликоптера формално је крив капетан ваздухоплова који је управљао летjелицом у сложеним метеоролошким условима (СМУ) и испод прописаних минималних услова за тај тип летјелице и ту врсту лета и који је покушавао да слети противпрописно а додатно није поштовао ни прописе о режиму лета, посебно дио који се односи на планирање лета и алтернативних одредишта као и прорачун потрошње горива и аутономије ваздухоплова. Тај грешник је погинуо и на њега ће се све свалити, по старом безобразном обичају. Нажалост.

2. Суштински су за пад хеликоптера и погибију 7 људи криви некомпетентни и бахати политичари, у овом случају прије свих министри одбране и здравља, шарлатани и шоумени који су се мијешали у оно у шта немају право (законско) да се мијешају а нијесу радили оно што им је посао. Уз њих су саучесници генерали, команданти Војске Србије и Ратног ваздухопловства који дозвољавају да их разни фалсификатори диплома понижавају и мијешају се у ланац командовања.

3. У вријеме када су, према извјештајима, на сурчинском аеродрому чекали слетање хеликоптера бахати политичари жељни сликања, временски услови нису дозвољавали слетање ни једном типу летелице. Вријеме је било испод метеоролошких минимума. Вертикална видљивост била је 70 м, хоризонтална такође испод минимума за слетање (тачни МЕТАР извјештаји за сваких 10 минута биће, надам се, објављени у истрази). Три авиона преусмјерена су на алтернативни аеродром у Темишвару.

4. Јавашлук је почео још у Новом Пазару. НЕКО је болесну бебу и медицинско особље у пратњи упутио санитетским колима за Београд без довољно кисеоника. Према медијима, кад су дошли до одрона имали су кисеоника за још 2 сата и нијесу могли да чекају. Колико ја познајем Србију – 2 сата од тог мјеста до Београда била  би респектабилна вожња. Да не буде забуне – нису љекари ништа криви, то су људи који су пожртвовано радили свој посао и на крају погинули. Али крив је неко. Директор болнице у Новом Пазару свакако. Ако има протокол и пропис о потребној количини кисеоника за такав транспорт до Београда крив је што или количина није добро прорачуната или што у возилу није било кисеоника колико по прорачуну треба. А ако болница није имала довољно кисеоника – неко је крив и што се евакуација није планирала у онај центар до којег се може безбједно стићи.

5. Јавашлук се наставио и кад је санитет налетио на одрон. Не знам којом је линијом ишло јављање али је она свакако укључивала дилетанте и безочне шоумене без скрупула – министре одбране и здравља. Њих двојица су јарански, пајдашки, доносили одлуке за које нису лично компетентни а богме ни по функцији. Та два дилетанта без скрупула дигли су војни хеликоптер. Иако се ради о најсавременијем хеликоптеру који Војска Србије има – он није медицински него обичан транспортни (нема никакву медицинску опрему, инструменте нити залихе кисеоника, азот-оксидула, крви, плазме, завојског материјала… ништа). Превозити болесника у таквом хеликоптеру једнако је превожењу болесника у камиону или комбију. Додатно, тај хеликоптер није опремљен инструментима за летење у СМУ а нема ни посебне уређаје за осматрање у ниској видљивости. Свако летење тим хеликоптером по ноћи и у СМУ је лутрија. Натјерати га, политичким одлукама и дисањем за врат пилотима, да прекрши све прописе лета – чист је криминал. Који ће у држави Србији засигурно проћи некажњено.

6. Посада хеликоптера прошла је обуку и тренажу којом се оспособљава не само да умије да лети, него и да се издрилује, дресира, да то безусловно ради по процедурама. Пилоти нијесу будале иако су понекад мало каубоји. Они врло добро знају зашто је нужно у свакој ситуацији имати алтернативни аеродром на који се може слетјети и прорачун потребног времена и горива за тај лет и све што уз то иде (резерве за погоршање времена, грешке у навигацији итд). Пилоти који, носећи своје главе на раменима у тој летилици, пристану да их ставе у торбу – дио су лошег система. Пилоти имају довољно озбиљног и одговорног посла у хеликоптеру док лете у таквим условима и њима је неопходно да знају да се свим политичким питањима баве њихови надређени, пуковници и генерали. Пуковници и генерали синоћ су били саучесници у убиству 7 људи. Ако у врху ВС и РВ нема официра који умију да препознају сложеност ситуације и да захтијевају да посада хеликоптер води на алтернативно слијетање – онда су пуковници и генерали „само“ неспособњаковићи. Али ако су знали шта захтијева летачка струка и прописи – али су и поред свега пристали да се прописи мало уштипају зарад политичара и камера који чекају у Београду – онда су и криминалци.

7. У нормалној држави тај хеликоптер био би на време преусмерен на алтернативни хелидром који је имао услове за слетање. Ако је то Ниш – онда Ниш, а може и Нови Сад, Сремска Митровица, Пожаревац… а ако реба и Винковци, Темишвар или Бјељина. Држава постоји да би се о таквим стварима мислило на време и планирало на време. Овако – неко је некоме наредио да ради против закона и прописа, неко је ћутао, неко се није мешао у свој посао и тако је беспотребно погинуло 7 људи. Нема везе, биће прилике за сликање и говоре и на сахранама!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here