Насловна Мозаик Седам зачина у борби против рака

Седам зачина у борби против рака

0
ПОДИЈЕЛИ

Захваљујући својим антиоксидативним дејствима, зачини попут нане, чили папричица, бијелог лука и ђумбира доказанао дјелују као превенција, али и помоћ код терапије обољелих од рака.

Ђумбир (превенција рака плућа и система за варење)

Ђумбир је стари народни лијек који традиционално користе становници сјеверозападне Европе, а све чешће се користи и код нас. Њиме се лијече бројни здравствени проблеми, од прехладе до затвора, а може се користити сушен или свјеж. Студије показују да ђумбир дјелује противупално и да је одлична превенција против рака плућа и система за варење, а често се користи након хемиотерапије јер смањује мучнину и у комбинацији с медом подиже имунитет.

Рузмарин (превенција рака јетре, бубрега и гуштераче)

Рузмарин је традиционални медитерански зачин и одличан извор антиоксиданса. Он се најчешће додаје у супе, парадајз сосове и печења. Одличан је савезник у детоксикацији организма, а може се користити и као чај. Стимулише јетру да ради, а она пак избацује токсине из тијела, па је превенција у настанку рака јетре, бубрега и гуштераче. Како стимулише апетит, рузмарин помаже у враћању тјелесне снаге код тешких третмана лијечења рака.

Куркума (превенција рака дојке, простате и леукемије)

Куркума је природни антисептик који долази из земаља Далеког истока, а вјековима се користи као помоћ у превијању рана и дезинфекцији, те лијечењу реуме. Новије студије показују да куркума успорава развој мултипле склерозе, а дјелује и као превенција од рака простате, карцинома дојке, меланома и леукемије. Како помаже у чишћењу крви од токсина, може дјеловати заједно са љековима, па се савјетује њена употреба након хемиотерапије, али не и за вријеме примања исте.

Чили (успорава раст ћелија рака)

Чили папричице, кајенски папар и феферони спадају у род љутих папричица богатих капсаицином. Оне дјелују противупално, подстичу здраво варење и спрјечавају настанак полипа на слузници цријева. Осим тога, студије показују да људи који редовно користе чили у прехрани ређе оболијевају од рака простате. Како су папричице богате витаминима А и Ц, оне јачају имунитет и спрјечавају раст ћелија рака.

Бијели лук (за превенцију рака плућа)

Бијели лук се још назива и природним антибиотиком, а од давнина се користи за лијечење и превенцију здравствених тегоба. Студије потврђују да људи који редовно једу бијели лук имају мањи ризик од настанка канцерогених процеса у тијелу, а он је нарочито користан у превенцији рака плућа и рака дојке.

Нана (за опоравак након зрачења)

Чај од нане вјековима се користио за ублажавање грчева, тегоба током варења и дијареје, а сада се зна да помаже и у лијечењу синдрома иритираног цријева, спрјечава настанак рака стомака. Нана смирује и гастритис, али и оснажује слузницу желуца, па је она отпорнија на настанак чирева. Након терапије зрачењем, чај од менте се користи како би се убрзао опоравак организма, нарочито након зрачења грла и дисајних путева.

Блага камилица (спасава слузницу)

Камилица која се најчешће користи у чајевима најпознатија је по свом умирујућем дјеловању, па се користи као помоћ за успављивање и ублажавање грчева. Редовно испијање камилице уравнотежује пх организма па смањује ризик од настанка свих облика рака, а врло је корисна за третирање рана у устима након карцинома језика и грла.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here