Насловна Насловна СДП тражи селективно окупљање опозиције: Зову Демократе и УРА

СДП тражи селективно окупљање опозиције: Зову Демократе и УРА

7
ПОДИЈЕЛИ
Фото: Вијести

Социјалдемократска партија (СДП) послала је опозионим партијама – Демократска Црна Гора и ГП УРА – позив за разговоре о заједничким наступу на локалним изборима на Цетињу, сазнају „Вијести“.

У писму које је потписао шеф одборничког клуба СДП-а на Цетињу Никола Ђурашковић, а у које су „Вијести“ имале увид, предлажу се разговори о могућем предизборном обједињавању опозиционих политичких субјеката, удружења грађана и независних појединаца.

„Циљ планираних активности би такође био и борба за изборни процес са што мање злоупотреба, као и идентификовање приниципа на којима ће почивати будућа политичка сарадња опозиционих партија на Цетињу. Овај процес сматрамо неопходним и контексту представљања здраве политичке алтернативе грађанима Пријестинице у виду прогресивних снага које ће бити кључни чиниоци будуће локалне власти“, наводе се у писму, и истиче да први састанак треба организовати у примјереном року на нивоу предсједника одбора.

СДП: „Прогресивне снаге“ су независне, грађанске, социјално правичне и евроатлантске

Позив на удруживање цетињске опозиције први је корак у реализацији Манифеста о окупљању прогресивних снага, који је предсједник СДП-а Ранко Кривокапић представио почетком јуна, а који дефинише кључне политичке елементе на којима би се заснивала политика нове Владе, након промјене власти.

У том дукументу, између осталог, наводи се да се прогресивним снагама сматрају „сви грађани, политички субјекти и остали сегменти цивилног друштва, медији, који су спремни да од уставне датости – независне, грађанске, социјално правичне и евроатлантске Црне Горе, крену на грађење широког друштвеног договора о дугорочном програму демократских реформи и економско-социјалне обнове државе“.

У Манифесту је тада истакнуто и да, иако је опозиција политички разнородна, у њој постоји велика подударност концепта очувања државних ресурса , развојних приоритета и владавине права као кључног предуслова одрживог развоја.

Истичући да је СДП на парламентарним и претходним локалним изборима на Цетињу остварио добар резултат, саговорник „Вијести“ из СДП-а, казао је да су у Кривокапићевој партији процијенили да у том граду прво треба покренути иницијативу за удруживање. Он је казао да грађански концепт има јаку подршку међу бирачима у Пријестиници, због чега треба радити на удруживању.

„Желимо у пракси да покажемо како прогресивни дио политичке јавности треба да сарађује и на тај начин олакша промјене. Надамо се да и лидери осталих партија разумију да само сарадњом можемо донијети промјене“, казао је он.

(Вијести)

 • КЉУЧНЕ РИЈЕЧИ
 • СДП
ПОДИЈЕЛИ

7 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  ДФ треба да прекине савез са нацистима у Колашину и другим општинама. Ако још једном ДФ позове нацисте на сарадњу ја прелазим у Демократе.

  • 0
   0

   Смета ти што ДФ сарађује са СДП-ом и ти ћеш онда да би казнио ДФ да пређеш у партију која не само што сарађује са СДП-ом, већ има исту идеологију. Не глупирај се!

 2. 0
  0

  СДП и УРА и по свој прилици Демократе су режимске или НАТО партије. У Црној Гори се прави партија да ради у корист власти или Америке ( синоњими). Даниловић је срушио Лекића ( вјероватно по задатку). Руше Дамјановића. У ДФ-у има разних убачених играча, тако да у Црној Гори постоје само појединачни, ријетки опозиционари , али не и опозиционе странке.

 3. 0
  0

  Циљ ДФ и Демократа је да се покаже да је етничко црноготство готова и нормална ствар. ДФ има Медојевића као уљеза а Деморкате су сасвим такве…док је СДП конкретан,усшки до краја…србске и просрбске странке су или комунистичке као СНП,или западњачке као Демократе или симетричне бљутаве мјешавине какав је ДФ.. Дакле на политичкој сцени ЦГ НЕМА праве странке…јер преслаб је појединац,а моћни медији и окупатори ЦГ… Све те политичке игрице су смијешне,изборима се не мијења власт. Треба пропаганда у складу са истином да се народ освјести и да се сви и мусл и католици и праволс врате Србству,а потом када нас буде 90 посто збацити ове..до тада је све ово навикавање на отпадију као нешто нормално.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here