Насловна Политика СДП се плаши репризе 1918-те: Срби су окупатори Будве, Бингулац као Гарашанин...

СДП се плаши репризе 1918-те: Срби су окупатори Будве, Бингулац као Гарашанин ако положи вијенац

17
ПОДИЈЕЛИ

bingulac zoran

Када би јој могло бити, проусташка  СДП Ранка Кривокапића гумицом би избрисала свако сјећање на слободарску српску историју Црне Горе и њене најсвјетлије датуме, а период окупација под Турцима, Аустроугарима, Млецима, Њемцима, Италијанима, приказала као нешто најљепше што је могло да се деси овдашњем народу који је до прије шест и по деценија био стопостотно српски. Дакле, зашто не подсјетити, и дједови свих садашњих СДП-оваца су били Срби, јер црногорске нације у њихово вријеме, као што је познато, није ни било.

Тако би сљедбеници предсједника СДП-а и црногорске скупштине да, поред осталог, из историје Будве избришу Дан њеног ослобођења односно Митровдан 1918. године, када је након блиставе побједе и пробоја Солунског фронта овај дио Приморја српска војска ослободила и извукла из петовјековног ропства под разним освајачима. Ова неумољива историјска истина смета будванском СДП-у, који се успротивио најави данашњег доласка амабасадора Србије Зорана Бингулца у Будву односно идеји да српски дипломата положи вијенац на спомен плочу која деценијама стоји истакунта у старом граду, изнад његових улазних врата, на којој пише да је на Митровдан 8. новембра 1918. српска војска ослободила овај град.

У будванском СНП-у подсјећају да је у тој војсци било  више стотина бораца и добровољаца из Америке, који су учествовали у балканским и Првом светском рату са подручја Паштровића, Грбља, Маина, Побора и Брајића, из данашње будванске општине, док СДП најављено полагање вијенца од стране Бингулца сматра провокацијом Београда.

 • Неспорна је чињеница да су Црну Гору и Будву 1918. године, уз мањи отпор непријатеља, фактички ослободили црногорски комити и црногорски слободари, тако да су српске трупе, без опаљеног метка и без иједне капи проливене српске крви, умарширале у већ претходно ослобођене црногорске градове – стоји у саопштењу ОО СДП Будве. – Двадесетак дана касније, нелегалним и нелегитимним одлукама Велике подгоричке скупштине и понижавајућим чином безусловног уједињења, дугогодишњу аустријску окупацију замијенила је „братска“ српска окупација, додаје се у саопштењу СДП-а.

У прилог овој тези будвански одбор Кривокапићеве партије наводи да њену тачност најбоље потврђује телеграм (наводни,прим. Ред.ИН4С) српског војводе Живојина Мишића упућен генералу Драгутину Милутиновићу, команданту српских оружаних снага у Црној Гори, који, како наводи СДП, дословно гласи овако: „На територији коју је наша војска окупирала треба угушити сваку агитацију, свим средствима којима можете располагати, без икаквог презања“.

ploca u budvi sa natpisom

Уз напомену да СДП жели да упозна српског амбасадора у Црној Гори са историјским фактима, прије полагања вијенца, ова партија, која је на власти у Црној Гори у коалицији са ДПС-ом, даље у свом саопштењу закључује:

 • На њему је (амбасадору) да послије свега сам изведе неопходне поуке и закључке. Уколико и даље буде истрајавао у својим намјерама да обиљежи српско „ослобађање“ Будве прије 95 година, Општински одбор СДП Будве ће тај недипломатски чин са правом сматрати као обичну провокацију и срачунати покушај оживљавања нама добро познатих великодржавних и империјалних аспирација према Црној Гори и Будви, још од појављивања чувеног Гарашаниновог „Начертанија“ из 1844. године.

Уочи Митровдана, у четвртак 7. новембра, испред поменуте спомен-плоче на улазу у стару Будву, окупили су се представници опозиционе СНП у будванском парламенту. Учинили су то, како су казали њихови челници, да, када то већ неће да учини власт, обиљеже овај славни датум из историје овога краја.

Миомир Пејовић, одборник СНП, између осталог је казао да је уистину српска војска, послије велике побједе и пробоја Солунског фронта, ослободила и Будву, након њеног петовековног ропства под разним туђинјима.

Веселин Марковић, лидер СНП у Будви, том приликом подсетио је да је ова партија имала намјеру да у парку испред зграде „Зета филма“, недалеко од старе Будве, подигне споменик учесницима Првог и Другог свјетског рата из овога краја, чији број је импозантан.

 • Угашен је „Зета филм“, нема више ни парка, власт није имала слуха за овај предлог. Но, и даље је веома жива наша намјера и тај споменик ћемо подићи на неком згодном мјесту у Будви – рекао је Марковић.

17 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Покушавају да лопту избаце из свог шеснаестерца. Имају они ових дана доста проблема. На једној страни Лазовић, идеалан да се отпочне поглавље 23 и 24 хапшењем „крупних риба“, а на другој страни Брајовић. Све то мјерка Шабовић, а Кривокапић покушава да се држи као „патер фамилиас“ али неће моћи дуго. Кад по њему почне да пуца, биће весело 🙂

 2. 0
  0

  Kakvi mediokriteti su ovi SDP /ovci. Dobro kazete, i njihovi djedovi su bili Srbi, sto im najteze pada.Mada su neke od njih pravili Italijani za kojima pate, pa nije cudo sto ovo cine.

 3. 0
  0

  Па не знам ко је други ослободио Будву ако то није српска војска, а онај ко је неук да то појми, далеко му кућа!

  • 0
   0

   Амбасадор Лутовац је већ полагао вијенац на овом мјесту, откуд сад ова бука?

 4. 0
  0

  Svi navodi SDP-a su tačni. Srpska vojska okupatorska vojska i svi znamo šta se dogodilo na Podgoričkoj skupštini – uslijedila je „bratska“ srpska okupacija.

 5. 0
  0

  …и не само што су ослободили Будву,него су ослободили и остале приморске градове:Котор(слична табла је постојала на улазу у стари град,али су је комунисти скинули 50-тих година),Х.Нови,Задар,Вис(острво),итд,а највећи дочек те године српској војсци је приређен,вјеровали или не у Сплиту…

  • 0
   0

   Pa postavite i u Splitu tablu da su ga oslobodili Srbi!? Ništa ste ako to ne uradite! Povedite tamo Vesnu da vam čuva leđa!

 6. 0
  0

  Spomen plocu koju gledate ,sto je uopste tu mozete zhvaliti izmedju ostalih pokojnom Dusanu Lijesevicu,koji je tada bio ili Predsjednik opstine ili glavni u Komitet,jedno od ovga,zahvaljujuci njemu i drugima koji su prilikom otvaranja Starog grad tablu okovali drvenim daskama da Vidoica Zarkovic i kopmpanija iz Titograde nebi vidjela sta pise,Tako je to osotalo malo duze vremena da se ne gleda i napokon su daske uklonjenje.
  Cujte vi nacionalni Crnogprci ,gore povise Braica cinita sta vas je volja ,dolje ste dosta nevaljalog napravili,sto se manje budete kurcili to cese manje neke stvari potencirati i u Budvi i u Kotor i citavom zalivu.
  Vase ponasenje prevazilazi svaku mjeru i dozu normalnog ponasanja,sve mi se cini da ce neko doci i da ce ponovo otvoriti Crnogorski pazar ,kao nekad u Kotor,prema tome ulaksite vasu junacku riku postenje i sve drugo.

 7. 0
  0

  Са којим то историјским фактима желе да упознају амбасадора Србије? Чија је војска била на Брајићима и чије су утврде биле на брдима изнад Будве? У којој се држави 1918. г. налазила Будва? Који је народ у том времену живео на просторима Паштровића и Боке? Колико је било тих комита да су могли да ослободе Будву, која је додуше била много мања него сада.

 8. 0
  0

  Са којим то историјским фактима желе да упознају амбасадора Србије? Чија је војска била на Брајићима и чије су утврде биле на брдима изнад Будве? У којој се држави 1918. г. налазила Будва? Који је народ у том времену живео на просторима Паштровића и Боке? Колико је било тих комита да су могли да ослободе Будву, која је додуше била много мања него сада.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here