Насловна Политика СЦГС – Мило ће морати да објасни везе са Дахланом

СЦГС – Мило ће морати да објасни везе са Дахланом

0
ПОДИЈЕЛИ

Пријатељство са бившим палестинским министром безбједности Мохамедом Дахланом довешће до незгодних питања из ЕУ за црногорског премијера Мила Ђукановића, истакао је у интервјуу за „Дан” оснивач Центра за људска права у Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ) из Лондона Рори Донахју. Он је истакао да се Дахлан суочава са бројним правним поступцима, али да су он и његови сарадници у Црној Гори од браће Ђукановић, Мила и Аца, добили најмање 13 милиона еура кредита.

Milo-Đukanović1

Рори Донахју је истакао да су посјете Ђукановића и српског премијера Александра Вучића Уједињеним Арапским Емиратима, које је организовао Дахлан, зближиле предсједнике влада Црне Горе и Србије.

Оптужбе на рачун Дахлана односе се на проневјеру новца из палестинских државних фондова, а нешто од тог новца, како се тврди, користио је за финансирање својих послова у Црној Гори, и наводну умијешаност у убиство Јасера Арафата, казао је Донахју.

По Вашим сазнањима, какав је имао утицај Мохамед Дахлан на успостављање блиских односа између премијера Црне Горе и Србије, Мила Ђукановића и Александра Вучића?

Вјерујем да је Мохамед Дахлан организовао посјету Александра Вучића Уједињеним Арапским Емиратима 2013. године, и да је савјетовао руководству у Абу Дабију да улажу у индустрију трговине оружјем у Србији. Ова посјета је, према јавним изјавама оба премијера, означена као кључна у зближавању Вучића и Ђукановића.

Шта Вам је познато о пословима Мохамеда Дахлана и Мохамеда Рашида у Црној Гори?

Заправо, мало се зна о њиховим пословима, због тајне природе бизниса којима се баве они који су у све то укључени. Оно што се зна јесте да се Рашид појављује у пословном регистру у најмање четири Дахланове црногорске компаније.

Рашид и сам има неколико црногорских компанија, колико их је укупно мени није познато, али оно што је неспорно јесте да је у Црној Гори добио најмање 13 милиона еура кредита од браће Ђукановић – Мила и Аца.

По свој прилици, дјелује логично да Дахлан и Рашид имају везе са најмоћнијим људима у Црној Гори, али какве су околности довеле до тога, не знам.

Какав је статус Мохамеда Дахлана у УАЕ, и да ли је истина да он стоји иза свих великих инвестиција из Емирата у Србију и Црну Гору?

Дахлан засад није разјаснио свој службени положај у Уједињеним Арапским Емиратима, иако је опште прихваћено да је он сада виши савјетник престолонаследника Абу Дабија и де факто владара те државе Мохамед бин Зајед Ал Нахијана. Његово искуство у области безбједности и трговини оружјем, које је стекао током његовог боравка у Гази и приликом наводних послова са Израелом, вјероватно значи да он савјетује Емирате везано за њихове одлуке по питању улагања у индустрију трговине оружјем.

Црногорски премијер Мило Ђукановић рекао је да му је Мохамед Дахлан близак пријатељ, иако је бивши палестински министар безбједности осуђивани криминалац. Како то коментаришете?

Нема никакве сумње да је Мохамед Дахлан сумњив тип, коме бројни правни поступци висе над главом. Наравно, садашње палестинске власти, који су се са њим жестоко сукобиле, имају и политички мотив да га демонизују, али ипак је он оптужен за тешка кривична дјела. Те оптужбе укључују и проневјеру новца из палестинских државних фондова, а нешто од тог новца, како се тврди, користио је за финансирање својих послова у Црној Гбри и наводну умијешаност у убиство Јасера Арафата.

Чињеница да неко имајавно пријатељство са Мохамедом Дахланом неминовно значи да ће бити дискусије и о његовим пословима. Стога, то мора да доведе до незгодних питања из ЕУ за црногорског премијера.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here