Насловна Друштво Шћепановић о преседану на ПМФ-у: Не одустајем од борбе за мјесто декана

Шћепановић о преседану на ПМФ-у: Не одустајем од борбе за мјесто декана

2
ПОДИЈЕЛИ

Професор Природно-математичког факултета на Универзитету Црне Горе Стеван Шћепановић оцијенио је за Дан да је одлука Управног одбора и ректората на чијем је челу Радмила Војводић, да не прихвати предлог Вијећа да га именује деканом установе преседан, али и да неће одустати од борбе за мјесто на које га је легитимно поставила већина колега.

„Незапамћем примјер кршења изборне процедуре у академској заједници“, ријечи су професора Шћепановића.

Подсјетимо да је прекјуче УО поништио изборе за декана на ПМФ-у, који су спроведени по закону, а то је у извјештају потврдила и изборна комисија.

Шћепановић је за Дан овим поводом прокоментарисао ситуацију нагласивши да је за њега изузетна част што ужива изразито већинску подршку колега и каже да ту чињеницу не умањује нечија погрешна одлука.

Он је такође нагласио да кашњење подношења извјештаја другом кандидату није разлог за поништење избора, те да се за његове професуре која траје 25 година никада није десио овакав случај.

„Ово је понижење за академску заједницу у Црној Гори“, казао је он, додајући да неће одустати иако, према правилима, нема право на жалбу поводом одлуке.

„Тврдим да жалба колеге Борка Вујичића није основана и да је процедура на ПМФ-у потпуно испоштована„, поручује Шћепановић, наглашавајући да је исто потврдио и предсједник комисије Предраг Мирановић, који је и потписао извјештај.

Професор Шћепановић је казао Дану да му још увијек није уручено писмено образложење одлуке, али да је „јасно да нијесу испоштована правила за именовање декана“.

Борба се наставља

Професор Стеван Шћепановић поручује да ће се надаље борити за мјесто декана ПМФ-а јер га, како је казао за Дан, на то обавезује већинска подршка колега и жеља за унапређењем универзитетске институције.

„Кандидоваћу се на новом конкурску који ће се тек расписати и вјерујем да могу остварити жељу колега да будем декан“, каже он, појашњавајући да је, према процедури, ВД Предраг Мирановић обавезан да понови изборе у наредних пола године.

Подсјећамо да су резултати избора за декана ПМФ-а за режимске структуре били посебно болни, јер је њихов кандидат, Борко Вујичић, изгубио са незапамћеном разликом откад се одржавају избори на ПМФ-у.

Такође, према поузданим сазнањима нашег портала, поједини министри су позивали чланове Вијећа ПМФ-а, ”пријатељски” им сугеришући шта је најбољи избор за ”државу”, а нису изостали ни притисци на студенте. Упркос томе, резултат избора одразио је већинску подршку професору Стевану Шћепановићу насупрот кандидату Борку Вујичићу и износи 36 : 20 гласова.

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here