Насловна Политика СБ УН усвојио резолуцију против Израела, САД биле уздржане

СБ УН усвојио резолуцију против Израела, САД биле уздржане

0
ПОДИЈЕЛИ

Савет безбедности Уједињених нација усвојио је вечерас резолуцију којом се захтева од Израела да обустави изградњу насеља на окупираним палестинским територијама, након што су Сједињене Америчке Државе биле уздржане.

За усвајање резолуције гласало је 14 чланица, уз буран аплауз, преноси Ројтерс.

Ово је прва резолуција СБ УН о Израелу и Палестинцима за скоро осам година.

Резолуцију су предложили Нови Зеланд, Малезија, Венецуела и Сенегал дан након што се, како наводи агенција, Египат повукао под притиском Израела и изабраног председника САД Доналда Трампа.

Израел и Трамп су позвали САД да уложе вето на резолуцију, али то се није догодило.

Резолуција означава промену америчке праксе да штите Израел од акција Уједињених нација.

Стајниц: САД напустиле Израел

Израелски министар енергетике Јувал Стајниц изјавио је вечерас да су САД „напустиле“ Израел, јер су биле уздржане на седници СБ УН, на којој је усвојена резолуција којом се захтева од Израела да обустави изградњу насеља на окупираним палестинским територијама.

Како преноси Ројтерс, он је казао да су САД тиме „једноставно напустиле“ јединог пријатеља на Блиском истоку.

„Ово није резолуција против изградње насеља, то је анти – Израелска резолуција, против Јевреја и јеврејске државе“, рекао је Стајниц, који је иначе близак израелском премијеру Бењамину Натењаху.

Трамп: Политика САД у УН ће се променити

Новоизабрани председник САД Доналд Трамп обећао је вечерас да ће се политика САД у Уједињеним нацијама променити, након његове инаугурације за председника, преноси АФП.

„Као и УН, ствари ће бити другачије после 20. јанара“, написао је Трамп на свом Тwиттер налогу, после седнице Савета Безбедности Уједињених Нација, на којој је усвојена резолуција којом се захтева од Израела да обустави изградњу насеља на окупираним палестинским територијама.

Ерекат: Ово је дан победе за међународно право

Шеф палестинских преговарача Саеб Ерекат изјавио је вечерас да је усвајање резолуције у СБ УН „дан победе“ за међународно право.

На седници Савета безбедности Уједињених нација усвојена је резолуција којом се захтева од Израела да обустави изградњу насеља на окупираним палестинским територијама.

„Ово је дан победе за међународно право, победа за међународни језик и преговарање и потпуно одбацивање снага екстремиста у Израелу“, рекао је Ерекат агенцији Ројтерс.

Према његовим речима, међународна заједница је усвајањем резолуције поручила народу Израела да „пут до безбедности и мира није окупација, већ успостављање палестинске државе која ће постојати одмах поред Израела“.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here