Насловна Друштво Савремено тумачење Његоша

Савремено тумачење Његоша

3
ПОДИЈЕЛИ

kult-njegos

Данас у Беранама завршена је научна расправа о савременом тумачењу Петра Другог Петровића Његоша, на којој је разговарано о научним проблемима и органичењима у изучавању његове личности и дјела,преноси агенција Мина.

Прослава обиљежавања јубилеја почела је панелом на тему Савремена проучавања личности и дјела Петра Другог Петровића Његоша у организацији Министарства науке и Савјета за научноистраживачку дјелатност, који је прије почетка панела одржао своју свечану сједницу.

Влаховић је на панелу истакла да јој је задовољство да је данас у Беранама, „граду чији корјени сежу чак до неолита, а који је своје образовне институције утемељио у другој половини 19. вијека”.

„Данас у Беранама правимо омаж Његошу и зато ми је част да поздравим научну расправу о савременом тумачењу Његоша, свјетског и црногорског пјесника, филозофа и државника, који нам је оставио насљеђе за генерације које долазе. Као филозоф указивао нам је на суштину човјека и његовог карактера, приказујући га као микрокосмос, али је промишљао и највеће изазове у карактеру Црне Горе и Црногораца”, казала је Влаховић.

Главне теме излагања и расправе панелиста односиле су се на резултате досадашњег изучавања личности и дјела Његоша у историјској науци и науци о књижевности, новим изворима и грађи за књижевна и историографска изучавања.

Теме су се односиле и да научне проблеме и органичења у изучавању његове личности и дјела.

У сали Центра за културу Беране, биће приказан филм Бранка Балетића Ноћ скупља два вијека, након чега ће обиљежавање јубилеја у Беранама бити завршено Свечаном Академијом, на којој ће говорити премијер, Мило Ђукановић, преноси Мина.

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Влаховић је на панелу истакла да јој је задовољство да је данас у Беранама, „граду чији корјени сежу чак до неолита, а који је своје образовне институције утемељио у другој половини 19. вијека”.

  Nasa „ministrica“ kulture je nevjerovatna.

  Da li odavde da zakljucimo da je Beranama trebalo nekih 10000 godina (aprox. vremenski razmak izmedju neolita i 19. vijeka) da uspostave obrazovne institucije?

  Da li postoji (po ministrici) veza izmedju „savremenog tumacenja Njegosa i neolita?

  Da li je „ministrica“ sposobna da svoj uvodni govor (povodom bilo cega) postavi u odgovarajuci kontekst?

 2. 0
  0

  NIKAKVO „SAVREMENOTUMAČENJE“ NIJE POTREBNO NJEGOŠEVOM POKOLJENJU – NJEGOŠA .. ON JE JASAN SVIMA KOJI SU NJEGOŠEVSKE KRVI I DUHA A GOSPOĐA MINISTARKA NEKA SE UPIŠE U PRVI RAZRED DA UČI . NAMA NEMOGU DA GA TUMAČE „DPES-SDPE I BOŠNJACI „NAMA JE SVE JASNO OD KADA JE VLADIKA RADE 1832 GODINE POSTAO ČLAN SRPSKOG NAUČNOG DRUŠTVA SRBIJE U BEOGRADU , KOJE JE KASNIJE PRERASLO U SRPSKU AKADEMIJU NAUKA TE JE I NJOJ JEDAN OD RODONAČELNIKA . DAKLE AKADEMIK (PROČITAJTE ŠTO O NJEMU KAŽE PROFFESOR DR, HAJDIN PREDSEDNIK SANU ) KOJI JE SVIMA ZA SVA VREMENA , JER JE ON VJEČAN VIZIONAR , PROTUMAČIO JE VRLO JASNO KO SMO ,ŠTO SMO I ODAKLE SMO , ŠTO NAM JE SAVREMENOST I BUDUĆNOST . KO TO NIJE NAUČIO ZA OVE 170 GODINA NEKA KRENE U OSNOVNU ŠKOLU A NE DA KRIVOTVORE SVETINJU NAD SVETINJAMA SVOJIM NAKARADNIM SAVREMENOSTIMA .LAŽNE ISTORIJE I NAUKE . NJEGŠ JE SRPSKA BIBLIJA KRVI , VJERE , DUHA , NACIJE , KULTURE ,I DUHOVNOSTI . KADA VEĆ IMAMO NJEGA IMAMO SVE NE TRBA NAM NIŠTA DRUGO , POGOTOVO NE VI POLITIKANTSKI . TUMAČI

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here