Насловна Издвојено Савовић: Ћириличних формулара недостаје; Лекић: Поштовати жеље ученика

Савовић: Ћириличних формулара недостаје; Лекић: Поштовати жеље ученика

1
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник подгоричког Синдиката просвјете Слободан Савовић оптужио је Министарство просвјете да је већину свједочанстава и диплома штампало на латиници, те да је тиме ученицима ускраћено уставно право да им се документа идају на ћирилици.

Он је за Дан казао да су надлежни с намјером одштампали мање ћириличних формулара и да је јасно да неће бити довољно ћириличних документата за све оне који то буду жељели.

Основни број свједочанстава је штампан на латиници, а директорима је из Министарства саопштено да ћириличним писмом дозвољавају документа само на изричити захтјев ученика и родитеља.”

Савовић је казао да је на основу разговора са колегама из више школа констатовао да ћириличних формулара недостаје, а тиме је повријеђено уставно право ученика и родитеља. Он је казао да ће Министарство исправити ову грешку само ако накнадно достави формуларе на ћирилици.

Из Министарства се нису огласили овим поводом, али је на питања Дана одговорила директорица ОШ “Милорад Муса Бурзан”, Бранка Лакић.

Она је за Дан изјавила да установа коју води поштује жеље ђака и да је овај процес ишао следећим током: разредне старјешине су у комуникацији са дјецом саставиле списак на основу којега је Министарству затражен тачан број свједочанстава на ћирилици, односно латиници.

Она је истакла да школи није поднијета нити једна жалба поводом овога.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Ћирилица се на овим просторима увијек учила прије латинице.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here