Насловна Друштво Савковић: Ми ћемо борбу мајки за наше преживљавање довести до краја

Савковић: Ми ћемо борбу мајки за наше преживљавање довести до краја

1
ПОДИЈЕЛИ

„Дана 30.јуна 2017. године, са четрдесет једним гласом за и једним уздржаним гласом, укинуте су накнаде за двадесет хиљада мајки. У ових двадесет хиљада убрајају се и мајке које су се вратиле на своје замрзнуте пензије“, саопштила је Жељка Савковић кооординаторка мајки корисница накнада за троје и више дјеце.

„На радост оних који су укинули ове накнаде, жртвујући двадесет хиљада жена – мајки, газећи њихову краткотрајну срећу, рушећи њихов мир, нарушавајући њихово здравствено стање, сада покушавају не помињући их више ни под тачком разно, бацити у заборав. И то би им успјело, али не дамо“, поручила је Савковић и додала:

„Заборављају, да се сузе мајке не заборављају. Заборављају да једном покренута жена – мајка суочена са неправдом, нападом на њену породицу, не стаје док правда не буде задовољена. Овога пута, доживотно стечено право мора бити враћено, свакој мајци која је по Допуни закона о социјалној и дјечјој застити од 1. јануара 2016. године добила рјешење да има право на 70% односно 40% просјечне зараде, која је претходила години остварења тог права. Још једном, доживотно. Преваранти не би били прави преваранти да своју превару не спроведу до краја.“

„Удружени са свима онима који су заборавили коме пресуђују својим одлукама, по данашњој информацији из Центра за социјални рад, послије подношења захтјева мајки које су на основу година радног стаза добиле накнаду и живјеле у нади да ће ипак остварити неко право, нажалост многе мајке из ове групе остаће без накнада. Урађен је предлог за измјене и допуне Закона о извршењу одлуке уставног суда за мајке које су право оствариле као пољопривреднице и из самосталних дјелатности, а остале су без накнаде, и оне би требало да примају по 193 еура“, саопштила је Савковић.

По њеним ријечима за мајке које су биле на Заводу за запошљавање, а приимале накнаду на основу незапослености по 77 еура са истог, а имале и преко 30 година стажа – за сада ништа.

„За мајке које су биле на Заводу за запошљавање а имале и по 20 и више година стажа, жртве „транзиције“, а нијесу примале ништа са Завода за запошљавање – за сада ништа.

За мајке које су радиле на одређено радно вријеме посљедњих година, а имају и преко 30 година стажа, ништа!

За мајке које су биле на неодређено, послодавац им није уплаћивао доприносе, а имају и преко 30 година стажа, ништа!“

„Сузе мајки које су вјерујући Уставу државе Црне Горе, прекинуле радни однос на неодређено са платом и преко 400 еура, Министарство рада и социјалног старања је слало у Фонд ПИО за признавања права на старосну пензију. Иако су те мајке имале пуно право, јер нијесу имале навршених 61 годину старости, да примају накнаде на основу година стажа, враћене су и из Фонда ПИО јер им Министарство рада и социјалног старања није уплатило доприносе за пензије за период коришћења накнаде. Те мајке сада немају никакво примање, докле год се ресорно министарство не смилује да уплати доприносе“, поручила је Жељка Савковић, додајући:

„Овај пут, морам рећи, грађани Црне Горе, нити више бруке, нити голготе кроз коју пролазе мајке које су родиле по троје и више дјеце не видјех од дана када постадох мајка прије тридесет година. Сузе и немоћ мајке која је свој радни вијек прекинула вјерујући у државу, а могла је мирно дочекати своју старосну пензију радећи као и свих ових 34 године до сад, не дају да се наша борба заустави.“

„Не дамо да нас забораве! Не дамо да покушају уцјенама да нас обесхрабре. Узалуд нам суде! Судећи нама пресуђују себи. Нијесу они постављени ту да би учили како да нас забораве, забране да нас помињу. Они су ту јер су их мајке родиле да запамте како су се бориле да би од њих људе створиле.

Жао ми је (или, нажалост, мило) што можда некима данас мајке нијесу живе и не гледају како су ову муку њихови погазили. Ми ћемо борбу мајки за наше преживљавање и преживљавање наших породица довести до краја“, поручила је Савковић

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here