Насловна Мозаик Савјет Европе позвао Фифу да понови гласање за СП 2022.

Савјет Европе позвао Фифу да понови гласање за СП 2022.

0
ПОДИЈЕЛИ

Савјет Европе позвао је Међународну фудбалску федерацију (ФИФА) да због сумњи у корупцију понови гласање за домаћина Мундијала 2022, које је 2010. додијељено Катару.

Sepp Blatter

„ФИФА не може да избјегне обавезу да одржи нове изборе за домаћина Мундијала“, закључак је резолуције Парламентарне скупштине Савјета Европе (ПАЦЕ).

Члан Европског парламента из британске лабуристичке странке Мајкл Конарти, који је припремио резолуцију, оптужио је ФИФА за „фарсу“.

Он је нагласио да се консултовао са докуметима које је прибавио „Тајмс“, којим се доказује да је Катаранин Мохамед Бин Хамам (раније је био предсједник Азијске фудбалске конфедерације) платио велику суму новца како би добио подршку афричких земаља за избор Катара за домаћина Мундијала.

Савјет Европе овим извјештајем такође позива Катар да предузме све неопходне мјере како би се побољшали услови рада иностраних сезонских радника који су у тој земљи ангажовани на изградњи стадиона за потребе СП.

Текст резолуције биће поднијет на редовној сједници Савјета Европе у априлу, на којем ће учествовати више од 300 парламентараца из 47 европских земаља.

Текст резолуције Савјета Европе – која је савјетодавна међународна организација, није обавезујући, али свакако може да изврши значајан политички притисак на ФИФА.

Председник Фифе Сеп Блатер раније је нагласио да би само „земљотрес могао да утиче на промјену одлуке“ да Катар буде домаћин.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here