Насловна Политика Савет безбедности гласа о споразуму са Ираном

Савет безбедности гласа о споразуму са Ираном

0
ПОДИЈЕЛИ

Савет безбедности Уједињених нација гласа данас о историјском нуклеарном споразуму Ирана и шест великих сила. Очекује се да ће документ бити усвојен без већих проблема, с обзиром на то да су земље потписнице уједно и кључне чланице Савета безбедности.

Savjet bezbjednosti UN

Усвајањем споразума ће, упркос вишегодишњој кукњави израелских званичника, бити трајно отклоњена опасност да Иран у неком тренутку произведе нуклеарно оружје, а остало је још да документ – током наредна два месеца -верификује и Конгрес САД.

Иако ће споразум о нуклеарном програму са Ираном коначно омогућити да буду укинуте дугогодишње санкције Техерану, које су озбиљно ослабиле привреду те земље, ипак ће на снази током наредних пет година остати ембарго УН за продају и извоз конвенционалног оружја, а забрана трговине балистичким ракетама важи још осам година.

Изралеске власти, у међувремену, жестоко лобирају против споразума, пре свега у Сједињеним Државама, где је члановима Конгреса текст споразума послат на разматрање, и о њему ће бити одлучено у року од 60 дана.

Експерт за контролу наоружања и бивши званичник Међународне агенције за атомску енергијcу Тарик Рауф каже за Спутњик да је било јасно да неће баш сви на свету бити пресрећни због потписивања споразума, али да чак и да Конгрес одбије документ, постоје резервни механизми за његово усвајање:

Мислим да ће споразум опстати чак и у случају да чланови Конгреса гласају против. Обама је обећао да ће ставити председнички вето, у ком случају би у Сенату морала да се сакупи двотрећинска већина за његово обарање, што је мало вероватно. Мислим да Обама и државни секретар Кери могу мирно да спавају, и не треба да брину око тога да ли ће доћи до имплеменатције споразума„, каже он.

Упркос стриктној међународној контроли и чињеници да је Иран ипак направио доста непланираних уступака, да ли је споразум у суштини успех и за Техеран? Тарик Рауф сматра да јесте.

Можда су Иранци направили више уступака него што би волели, посебно у делу текста који се тиче програма обогаћивања уранијума, али заузврат су добили додатно попуштање  санкција. Остаје им опција да наставе да обогаћују уранијум у мањој мери уз међународну контролу, а након неколико година моћи ће и да га комерцијално експлоатишу, строго у мирнодопске сврхе„, каже Рауф.

Али, шта ста са односима Израела и Америке? Одувек се знало да они бити донекле нарушени – израелски премијер је чак претио и да ће се убити ако споразум буде потписан што, нажалост многих, до сад још увек није урадио.

„Америчко Министарство одбране понудило је Израелцима такозвани ’пакет за одбрану‘ којим би требало да се ублажи бол Израела након потписивања међународног нуклеарног споразума са Ираном. Премијер Нетанијаху је већ декларативно одбио тај пакет, али је израелско Министарство одбране саопштило да би га радо прихватило – тако да бих ја споразум у целини оценио као један запањујући, историјски успех„.

Највећи изазови који очекују међународне експерте, каже Рауф, везани су за приступ војним објектима у Ирану без ограничења.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here