Насловна Политика Саудијска Арабија: Азиз нови краљ, Најеф престолонасљедник

Саудијска Арабија: Азиз нови краљ, Најеф престолонасљедник

0
ПОДИЈЕЛИ

Нови саудијски краљ Салман бен Абдел Азиз указом је данас именовао принца Мохамеда бен Најефа за будућег престолонасљедника, а једног од својих синова Мохамеда бен Салмана за министра одбране земље.

aziz

Принц Мохамед бен Најеф (55), који ће остати министар унутрашњих послова сматра се предводником борбе против Ал Каиде која је на њега извршила неуспио атентат 2009. године.

Принц је био дуго времена у сијенци свог оца, принца Најефа, који је умро 2012. године а држао мјесто министра унутрашњих послова 37 година.

Његово именовање за престолонасљедника обиљежева улазак принчева друге генерације у насљедну линију – унука краља Абдела Азиза, оснивача саудијске краљевине.

До сада су само синови оснивача саудијске династије насљеђивали пријесто.

Нови министар одбране Мохамед бен Салман, који је био шеф кабинета оца док је био престолонасљедник, такође ће управљати двором.

Краљ Саудијске Арабије Абдулах преминуо је данас у 91. години.

Откад је 2005. године ступио на пријесто, а практично и деценију прије тога док је био регент, Абдулах је настојао да моћ своје краљевине као значајног произвођача нафте употријеби за преобликовање Блиског Истока, пренијела је агенција АФП.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here