Насловна Друштво Сателит изгорео на уласку у атмосферу, опасност прошла

Сателит изгорео на уласку у атмосферу, опасност прошла

0
ПОДИЈЕЛИ

Satelit iznad Zemlje

Велики истраживачки сателит за мапирање гравитационог поља Земље вероватно је изгорео по уласку у атмосферу, око три недеље пошто је остао без горива и почео да губи на висини, саопштила је данас Европска свемирска агенција (ЕСА).

Директор одељења ЕСА за свемирски отпад Хајнер Клинкрад је у извештају објављеном на сајту агенције навео да су станице за праћење кретања сателита последњи пут оствариле контакт са сателитом ГОЦЕ синоћ у 23.42 часова, док се налазио око 121 километар изнад Антарктика, пренео је Ројтерс. Процењује се да је поновни улазак у атмосферу ипак „преживело“ око 25 одсто сателита, који је првобитно био величине просечног аутомобила, а отпад је вероватно завршио у океану, навео је Клинкрад.

  • Кад ви ово будете читали, чудесан лет сателита ће вероватно већ бити окончан – написао је на сајту портпарол ЕСА Данијел Сука јутрос око 6.45 сати.

ГОЦЕ је лансиран 2009. да би мапирао варијације гравитационог поља Земље, а његова мисија је завршена када је 21. октобра остао без горива, а затим почео да губи на висини услед Земљине гравитације.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here