Насловна Друштво Шарли ебдо: После масакра постали милионери, а сада се свађају око новца

Шарли ебдо: После масакра постали милионери, а сада се свађају око новца

0
ПОДИЈЕЛИ

 Два месеца након напада џихадиста у којем је убијено шест запослених у француском сатиричном недељнику “Шарли ебдо“, у тој редакцији настао је раздор због пара. Наиме, сатирични „Шарли ебдо“ је пре напада био на ивици банкрота, али се након масакра у његову благајну слило скоро 30 милиона евра.

sarli-ebdo

Једанаесторо запослених позвало је све запослене да постану равноправни акционари у часопису, припремајући их за битку са тренутним руководством. „Шарли ебдо“ је тренутно 40 одсто у власништву родитеља бившег директора магазина Шарба, који је убијен у нападу 7. јануара, 40 одсто у власништву карикатуристе Риса, који се опоравља у болници, и 20 одсто у власништву менаџера Ерика Портелта.

“ Рис је још у болници. Шарбов удео су замрзли његови наследници… Све то подсећа на сахрану на којој се родбина, по повратку с гробља, свађа због бакиног накита“, коментарисао је адвокат који је желео да остане анониман.

Све до напада, „Шарли ебдо“ је био на ивици банкрота и продавао се у тиражу од само око 30.000 примерака недељно. Али, број који су објавили преживели након напада продат је у чак седам милиона примерака. Поврх тога, магазин је добио бројне донације као симбол слободе говора.

“ Донације иду породицама убијених. Добит од продаје иде у благајну часописа и биће употребљена како би се основао фонд који би у школама промовисао слободу говора“, додао је адвокат.

 У терористичком нападу на редакцију листа „Шарли ебдо“ убијено је 12 особа, укључујући и полицајца испред зграде у којој се налази редакција. Нападачи су рекли да је напад освета за објављивање карикатура пророка Мухамеда.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here