Насловна Политика Шарли и даље потреса свијет: Протести због карикатура

Шарли и даље потреса свијет: Протести због карикатура

0
ПОДИЈЕЛИ

 Око 1.000 људи, углавном младих, окупило се данас у престоници Нигера Нијамеју да би протестовали због објављивања карикатура пророка Мухамеда у листу „Шарли ебдо“.

sarli edbo

Демонстранти који су се окупили испред велике џамије у Нијамеју, бацали су каменице на припаднике полиције, које употребила сузавац да би их растерала, пренео је АФП.

Протест је организован после јучерашњих демонстрација одржаних у граду Зиндер, другом по величини у Нигеру, током који су четири особе погинуле, а 45 је повређено.

Како је изјавио министар Масауду Хасуми, у јучерашњим демонстрацијама су погинули један полицајац и троје цивила.

Током протеста су запаљени француски културни центар и три цркве.

У протесту су повређена 22 припадника снага безбедности као и 23 демонстраната, јавио је национални радио.

Председник Авганистана Ашраф Гани данас је осудио одлуку француског сатиричног часописа „Шарли ебдо“ да објави карикатуру пророка Мухамеда на насловној страни после исламистичког напада на његову редакцију.

Гани је изјавио да је карикатура „увреда за свету религију ислама и муслимански свет“, наведено је у саопштењу из председничке палате.
Нова насловна страна сатиричног часописа разгневила је многе муслимане широм света, што је покренуло протесте од Пакистана до Нигера, будући да се слике Мухамеда сматрају забрањеним у исламу.

„Председник Гани у име авганистанског народа осуђује овај увредљиви чин и назива га светогрђем“, навела је председничка палата, оцењујући да је неодговорна одлука уредништва часописа да објави карикатуру Мухамеда.

У среду је објављен први број часописа „Шарли ебдо“ од када су браћа Шериф и Саид Куаши убили 12 људи у нападу на редакцију часописа 7. јануара због објављивања таквих карикатура.

Гани је оштро осудио крвави напад на редакцију часописа, назвавши га монструозним, преноси АФП.

На насловној страни издања „Шарли ебдоа“, које су објавили преживели чланови редакције, приказан је пророк Мухамед са сузом у оку, а изнад његове слике пише: „Све је опроштено“.

Широм крајње конзервативног Авганистана 2012. су одржани протести због ранијих слика Мухамеда у том часопису, као и против антиисламског филма који је снимљен у САД.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here