Насловна Политика Шарановић: Скандалозни санациони план заснива се на удару на најугроженије категорије становништва

Шарановић: Скандалозни санациони план заснива се на удару на најугроженије категорије становништва

1
ПОДИЈЕЛИ

Да не живимо у држави социјалне правде, претходна Влада је показала чашћавајући премијеровог брата са 10.5 милиона евра новца свих грађана, а да ни нова (стара) Влада неће направити отклон од праксе узимања у заштиту капитала који се налази у власништву привилегованих појединаца и са њима повезаних лица, најбоље говори чињеница да се већ скандалозни санациони план заснива на удару на најугроженије категорије становништва, оцјењује посланик Демократа Данило Шарановић.

„Наиме, поред смањења накнада за мајке за 25%, замрзавања обрачуна минулог рада запосленима у јавном сектору и повећања цијене акциза, санационим планом је предвиђено укидање дјечијег додатка у предстојећој години за 4.300 дјеце, чији се родитељи налазе на евиденцији Завода за запошљавање, а који нијесу корисници социјалних давања. Свака нада да ће економска политика ове Владе у фокус уопште ставити оне најугроженије, губи се стављањем у скупштинску процедуру оваквих измјена Закона о дјечијој и социјалној заштити„, казао је он.

Даље задуживање за потребе потрошње, истиче Шарановић, планирано на нивоу од 450 милиона за идућу годину, свједочи о томе да не можемо рачунати на дисконтинуитет у економској политици.

„Наплативи дио укупног пореског дуга, који износи око 770 милиона еура, је нешто више од 200 милиона, а Буџетом за предстојећу годину предвиђа се наплата свега 12 милиона еура, што у коначном не износи чак ни 2% укупног дуга. Ако све ово узмемо у обзир, лако је наслутити одговор на питање – да ли ће ова Влада радити за све грађане или, по старом обичају, за интересе привилегованих појединаца и власника сумњивог капитала?“, истиче Шарановић додајући да на крају такве мјере и гротескна образложења истих не би требало да представљају изненађење за било кога, с обзиром, како каже, да нас је ова власт већ 27 година навикла на разне обрте који изнова сиромаше грађане, а њеним првацима пуне џепове.

„Дакле, иако дубоко неправедно, није за чуђење што је “нова” гарнитура тродеценијске власти дјеци незапослених родитеља укинула дјечији додатак на годину дана. На основу свега чега смо се до сада нагледали од њих, једино чуди како се нису сјетили да својој дјеци уведу доживотни дјечији додатак“, закључује се у саопштењу Шарановића.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Zašto jedno dobro dijete iz dobre i poštene porodice smatra da treba da nastavi koracima prethodnih generacija političara i da se odmah bavi podmetanjima, izvrtanjem činjenica, podilaženjem neznavenim građanima a bogami i direktnim lažima? Ovo mu je prvi posao u životu i smatra li stvarno da ima dovoljno znanja o budžetskoj, poreskoj ili socijalnoj politici? Doduše bio sam u prilici da sa njim upoznam i Bečića i mogu vam pouzdano reći da ni on nema prestave ni o čemu (ali mu to ne smeta da bude pun sebe).
    Ovoj stranci je glavni marketing, “hajde da svi stavimo crvene kravate, hajde da ćutimo na trgu 2-3 dana a da niko ne zna ko smo, hajde da idemo od vrata do vrata (kao Jehovini svedoci)“. Bojim se da će kratko trajati, da su samo šareno pakovanje bez sadržaja; i Pozitivna je imala u prvom nastupu 10% a posle su brzo nestali.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here